Излезе класирането след 7 кл.: Сайтът на МОН се срина заради претоварване

След записването, ще станат ясни и свободните места за следващото класиране

13.07.2021 | 19:21 Редактор: Юлия Христова

Сайтът на Министерството на образованието, на който излизат резултатите от първото класиране за прием в гимназии след 7 клас, се срина. Едва в късния следобед проблемите с достъпа до системата бяха решени

Калоян Янакиев е приет днес в училище, което е заявил като първо желание. Цялото му семейство чака с нетърпение да излязат резултатите. 

"Като излязоха резултатите, аз успях да ги видя, понеже бях от първите, които влязоха в системата, след това имаше много натоварване и се срина сайтът и много хора сега не могат да видят класиранията си. Родителите повече се притесняваха, аз не бях чак толкова притеснен", каза той. 

Най-вероятната причина за проблема със забавянето на резултатите е в претоварената електронна система.

"Ако през предходните години бала е бил 470, 473, тази година ученикът с най-висок бал е 482,5, което само може да ни радва, защото това е и ученик завършил 7 клас в нашето училище", посочи директорът на СУПНЕ „Фридрих Шилер“ Русе Искра Иванова. 

След записването, ще станат ясни и свободните места за следващото класиране. 

"Тези ученици, които са приети по първо желание, могат да се запишат 3 работни дни. Учениците, които са приети по някои от следващите по ред желания, не по първо, могат да подадат заявление за участие във второ класиране, в училището, в което са приети на първо класиране", допълни тя. 

Некласираните днес ученици участват автоматично във второ класиране.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК