ЦИК: Протоколите са обработени на 100%, броим повторно - разликата е 14 925 гласа

"Два дни чакаме да излязат 2%", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

13.07.2021 | 13:48 Редактор: Искра Ангелова

От ЦИК обявиха, че няма забавяне при оповестяването на резултатите след изборите. За Bulgaria ON AIR посочиха, че протоколите са обработени на 100%, но се налага повторно преброяване, за да бъде минимизиран рискът от нарушения. 

Очаква се утре резултатите да бъдат официално обявени - ден преди законовия срок. А най-вероятно "Има такъв народ" и ГЕРБ ще получат по 64 мандата в 6-партийния парламент. Разликата между двете партии е 14 925 гласа.

Според обработените до момента данни партията на Слави Трифонов събира 24,07% от гласовете, а коалицията ГЕРБ-СДС - 23,52%. Трета политическа сила е "БСП за България" с 13,40%. Следват "Демократична България" с 12,63%, ДПС - с 10,71% и "Изправи се! Мутри вън!" - с малко повече от 5%.

От ГЕРБ днес поискаха оставката на ЦИК. Причината – забавяне при изнасянето на окончателните резултати след вота и заради нарушения при вота зад граница. Какъв е отговорът на ЦИК?

"Два дни чакаме да излязат 2%. Там хората правят чудеса, за да станат процентите от 25 на 23. Два дни Радевата машина се чуди как да направи цялата тази работа. Две денонощия броят 1%, защото сега все пак някой трябва да влезе да пипне малко и да излезе. Ама като има хора - трудна работа", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Основните критики на бившите управляващи са насочени към организирането на изборите и към начина за провеждане на вота зад граница.

"Имаме случаи в Турция, където IT на турското училище отговаря за техническото обезпечение на машината. Тук въпросът е кой му е дал оторизация, как е бърникал със софтуера на машината?! ЦИК като една черна дупка погълна и резултатите в редица секции зад граница. Тези хора са длъжни да поемат и политическата, и експертната отговорност са създадения хаос", категоричен е кандидатът за народен представител от ГЕРБ/СДС Георг Георгиев.

"Едно нещо трябваше да направи Радев - да организира честни избори. Той създаде такъв хаос чрез своята марионетка Рашков. По-ниско представителство не е имало никога", отсече Борисов.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК