Битката за София: Как "Демократична България" спечели емблематичните райони?

В 25-ти МИР в столицата партиите на Борисов и на Трифонов са с разменени позиции

12.07.2021 | 22:02 Редактор: Искра Ангелова

"Демократична България" печели най-много гласове в два софийски района - 23-ти и 24-ти. В 23-ти многомандатен избирателен район формацията печели с повече от 23 500 гласа повече от ГЕРБ/СДС. "Има такъв народ" е на трето място.

"Демократична България" е първа политическа сила и в 24-ти район. Печели малко под 29% от вота, а ГЕРБ-СДС - 23.3 на сто. В 25-ти район в София партиите на Борисов и на Трифонов са с разменени позиции.

Но как гласуват столичани през последните 30 години?

Вече повече от 30 години софиянци остават верни на демокрацията. От 1991 г. до днес вотът на гражданите на София на парламентарни избори отива при така наречените "десни партии", въпреки сътресенията и разцепленията между формациите през годините.

"София винаги е удържала да не бъде управлявана от БСП. Никога това не се е случвало, откакто има демокрация, БСП да поемат управлението на София, каквото и да се е случило. Те може би заради това хората, които разцепиха БКП на два лагера - на ГЕРБ и на БСП, направиха така - щом БСП не може, поне ГЕРБ да овладее София. Това им се получи, но в един момент хората се осъзнават и искат промяна", каза Стоян Михалев.

На предсрочните парламентарни избори през 2021 г. софиянци отново направиха своя избор - "Демократична България" измести ГЕРБ/СДС в два от емблематичните райони в столицата - 23-ти и 24-ти МИР.

"Най-големият успех в тази кампания е за "Демократична България". Дължи се на много просто наблюдение. На предишните избори имаше негативна мотивация: "Да махнем ГЕРБ". На тези избори хората очакваха позитивна мотивация: "Какво да правим нататък". ДБ изглеждат по-ориентирани. И буквално заляха с кампания в социалните мрежи, имаше и доста билбордове", подчерта социологът Първан Симеонов.

И въпреки че от 1991 година се са се сменили няколко поколения, движещата сила за всички остава промяната. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК