Рекордна бързина: Изборният маратон почти приключи, протоколите се обработват лесно

В ЦИК продължават да пристигат протоколите на Районните избирателни комисии

12.07.2021 | 13:47 Редактор: Жаклина Иванова

По-малко от 5% са протоколите, които трябва да бъдат обработени, за да знаем кога ще станат ясни и финалните резултати.  Тази информация ще я имаме в четвъртък, когато изтича законовият срок за това.

ЦИК трябва да се съобрази с още един законов срок - до неделя, за да разпредели мандатите и да каже кои ще са новите депутати в 46-ия парламент.

В ЦИК продължават да пристигат протоколите на районните избирателни комисии. Това за първи път от години се случва толкова рано. За първи път по-рано от 24 часа след края на вота в сградата на ЦИК пристигнаха и първите 13 протокола на РИК.

"Учудващо бързо приключихме. Бяхме се настроили за нещо непознато, тъй като нямахме ясна представа, този вот е първи по рода си. Справихме се добре, защото машините издържаха, не се повредиха, не излязоха от строя. През целия ден имахме аварирали едва 4 машини и това доведе до бързото предаване. Ако бяха аварирали повече машини, резултатът щеше да е коренно различен. Тези протоколи, които идваха от развалените машини, ги обработвахме по около един час", заяви председателят на РИК-24 Валери Цолов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК