Екостикерите: Какви ще са ограниченията за старите коли, неотговарящи на нормите?

Новите изисквания влизат в сила от 1 януари 2022 г.

12.07.2021 | 19:35 Редактор: Искра Ангелова

От днес на всички превозни средства до 3 тона и половина ще се издава екостикер. Той ще определя до каква степен автомобилите замърсяват въздуха. Какви ще са ограниченията за старите коли, които не отговарят на нормите? 

Данчо Капитански е работил над 20 години в системата за техническа изправност на автомобилите. Пенсионер е и кара 30-годишна кола, която му е необходима, тъй като жена му е трудноподвижна. 

Според новите изисквания собствениците на по-стари автомобили няма да могат да шофират в центъра на големите градове в дните, когато въздухът е най-замърсен.

"Тя е първа група инвалид. Как ще я закарам от тук до центъра, след като ми се забрани. То е срамота да ми спрат колата, че аз не мога. Направете ги болниците извън София на по-удобно място. Учреждения, предприятия всичко е наблъскано в центъра", коментира Данчо.

Новите ограничения влизат в сила от 1 януари 2022, като за нарушителите се предвиждат глоби. 

"Правим замервания само от гледна точка на екологията - отработените газове, съответно на бензин с газоанализатор, на дизелите с димомери. Тези, които имат газова уредба, ги мерим съответно на бензин и на газ. Те трябва да влизат в еконорма", каза Малинка Бондаренко от СБА.

Всеки пункт за годишен технически преглед определя колко ще струва поставянето, а самата цена на стикерите е 4 лв. Хората, които вече са минали своя годишен технически преглед, не са задължени да преминат на нов за екостикер.

"Никой не ги задължава да взима новите стикери. Тези, които ще искат да влизат в централните части на тези градове, които местните власти ще вземат решение да забранят за движение определени дни, тогава могат допълнително да представят колата си на преглед", допълни тя.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК