Напрежение в "Света Троица" в София заради проблем с машината за гласуване

Пред някои секции изобщо не се стигна до опашки

11.07.2021 | 18:45 Редактор: Искра Ангелова

България избира парламент за втори път в рамките на три месеца. За първи път се гласува машинно на повечето места в страната и в чужбина.

На места обаче възникнаха проблеми с машините. Там централната избирателна комисия позволи да се гласува с хартиени бюлетини. Пред някои секции изобщо не се стигна до опашки.

Още в началото на изборния ден при втория гласуващ машината в 14-та секция в 110-о училище в квартал "Захарна фабрика" в София блокира. 

"Спря да работи в 7:10 ч. Веднага комисията организира протокол. Беше изпратен техник, който прегледа машината, не успя да я оправи, след това се разписа на протокола", каза Зорница Гавраилова от Район "Илинден".

Решението на ЦИК в секцията да се премине към хартиено гласуване идва 4 часа по-късно. 

"Над 50 човека от секцията дойдоха, но не успяха да гласуват, защото никой не им дава това право. Създалата се ситуация изнерви мнозина от дошлите да упражнят правото си на глас. Някои от тях си тръгнаха", допълни тя.

"От 4 часа съм тук и никой не ти казва какво ще стане, не знам докога ще останем. Аз искам да гласувам за бъдещето на сина си, на внучката, за моето бъдеще", сподели гласоподавател.

Към 11:30 14-та секция премина изцяло към хартиената бюлетина.

"Малко странно беше, но няма особена разлика на хартия или с машина", каза друг желаещ да упражни правото си на вот.

А в 10-то училище в столичния квартал "Младост" токът спира на няколко пъти но за кратко. Машинният вот обаче не беше прекъсван. В 45-то училище в "Света троица" една от секциите временно преустанови работа заради проблем с машината за гласуване. Това изнерви част от хората и се стигна до напрежение.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК