Огнян Минчев: Китай може да покори Европа през Централно-източноевропейските пазари

Политологът коментира инициативата "Три морета"

10.07.2021 | 12:15 Редактор: Елеонора Танева
Огнян Минчев: Китай може да покори Европа през Централно-източноевропейските пазари

"Страните от Централна и Източна Европа не пречат на никого, ако се обединят с цел да засилят, да подкрепят своята взаимна обвързаност, своя потенциал за сътрудничество при постигането на определени икономически цели. Смисълът на Триморието е да надгради европейската и евроатлантическата стратегия за развитие на Централна и Източна Европа". Това коментара политологът и университетски преподавател доц. Огнян Минчев. 

Според доц. Минчев проблемът за инвестициите е предхождан от този за ясната стратегия, която трябва да навлиза в конкретика. 

"Централно-източноевропейските страни са малки пазари, но стратегически удобно предмостие, от което китайската икономика би могла да атакува сърцевината на Европа, да изгради база, от която да заобикаля и ефективно да проваля митническата политика на Европейския съюз, стимулираща европейското производство", заяви доц. Минчев пред БНР. 

Той добави, че страните от нашият регион се еманципират и изграждат независими национални държави.

"Тази независимост те оползотворяват в максималистична стратегия за икономическо, за социално развитие и за гарантиране на своята сигурност. Това е общата картина, в която можем да говорим за инициативата "Три морета", обобщи политологът.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК