Солени ремонти заради драстично поскъпване на материалите и по-висок надник на майсторите

Поне 10 000 лева ще ни струва ремонтът на двустайно жилище

09.07.2021 | 08:05 Редактор: Тодор Петров
Солени ремонти заради драстично поскъпване на материалите и по-висок надник на майсторите

Българите все по-често теглят заеми за ремонт, а се оказва, че това удоволствие е скъпо. Поне 10 000 лева ще ни струва ремонтът на двустайно жилище това лято. Обновяването на дома излиза с поне 3-4 хиляди повече в сравнение с преди година.

Една от причините е драстичното поскъпване на строителните материали, чиято цена скочи с 50% от началото на 2021 г. досега. Отделно майсторите вече искат значително по-висок надник. Цената на труда скочи с близо 30 на сто в пандемията, сподели Цветан Александров, който е майстор по вътрешни ремонти от София, цитиран от в."Телеграф".

Ако преди година за ремонт на средна по размер баня без много детайли са взимали 2500 лева, то сега за същото искат 3500 лв., без да се включва цената на материалите. Между 40 и 60 лева пък струва поставянето на теракот, фаянс или гранитогрес на пода, като цената зависи от размера на плочките, помещението и други фактори. 

Преди година тази услуга се предлагаше за 25 лева на квадратен метър. Ако искате фаянс в кухнята, ще трябва да се бръкнете с 80 лева на квадрат, показва справка във фирма за извършване на строителни дейности. 5 лева на квадрат, или с 30% по-скъпо спрямо миналата година, е боядисването на стените с латекс. Освежаването обаче може да излезе далеч по-скъпо, ако е необходима шпакловка. За нея трябва да предвидите за труд от 6 лева до 8-9 лв. на квадрат.

В последните месеци има тенденция и за драстичен ръст на цените на материалите. При тях средното увеличение е с 50 на сто. При дървесината на световните пазари увеличението е с близо 200% и цената на американските пазари е минала 1000 долара за 1000 фута.

Цената на желязото пък се е увеличила с повече 70%, което влияе върху всички изделия като винтове, огради и други. С 12-14 ст. са поскъпнали и тухлите, като вече бройката върви между 0.54 и 1,20 лева. Причината за скока на цените е затварянето на заводите заради пандемията, а в същото време търсенето се е повишило, тъй като в строителството нямаше ограничения, посочват експерти.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК