Вандализъм: Училищно игрище в София осъмна с нецензурни думи и свастики

Надписите са изписани с блажна боя по цялото игрище

08.07.2021 | 20:01 Редактор: Здравко Черкезов

Игрището на столичното 107. ОУ "Хан Крум" става жертва на вандалска проява, но не на обичайните графити по фасадите. Младежи влизат през нощта в двора и с блажна боя изписват нецензурните изрази и свастики по настилката на цялото спортно игрище, както и други материални щети. 

Вандалските прояви са почти ежедневие за столичното 107. ОУ. Преди ден обаче изненадата за ръководството на училището се оказва по-голяма. 

"В момента, в който го видях, се разплаках, защото целият ми съзнателен живот е преминал в това училище - от ученик до ден днешен като директор. Знам колко много усилия са полагани през годините, за да добие този вид", каза директорът на училището Данко Калапиш.

Дворът на училището е ремонтиран основно преди 6-7 години, а сега ще се нуждае от нов цялостен ремонт, казва директорът. След вандалския акт резултатът е явен - непристойни надписи с блажна боя, избита стена, счупени улуци, изкъртени парапети и пейки. 

"За съжаление, камерите са с ниско качество и не можем да разпознаем нито лица, нито хора. Виждаме някакви силуети. Според нас не са деца. Виждате това са огромни букви изписани, огромно количество боя, разход на средства", смята Калапиш.

Влизането в двора не е трудно, а оградата неколкократно е разбивана. Съседите казват, че всяка нощ се вдига шум и се пие в двора на училището.

"Може би единственият вариант е цялостно заключване на двора и поставяне на СОТ в двора, което обаче е около 17 дка. Предвид размерите на двора би било доста скъпа, а училището не разполага с този бюджет. Или да вдигнем 3-метрови довари. И аз вече не знам какво да направим, за да се случат нещата", призна директорът на 107. ОУ. 

Това не е единственото училище, което е обект на вандалски прояви, казва Калапиш. Вече е подаден сигнал до полицията и тече разследване по случая.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК