fallback

МЗ даде на КПКОНПИ документи по сигнал за изнудване на "Бул Био-НЦЗПБ"

Бившият зам.-министър Жени Начева оказала натиск за договор с адвокатско дружество

08.07.2021 | 18:14 Автор: Елеонора Танева

Министерството на здравеопазването предостави на КПКОНПИ изискани документи във връзка със сигнал за оказан натиск от страна на бившия зам.-министър на здравеопазването Жени Начева спрямо бившия управител на "Бул Био-НЦЗПБ", информират от пресцентъра на МЗ.

Според бившия директор на държавното дружество "Бул Био" през 2018  г., в качеството си на зам.-министър на здравеопазването, Жени Начева е упражнила натиск върху него да сключи договор с конкретна адвокатска кантора за съдействие по прекратяване на международен договор на стойност 350 000 евро. Към този момент "Бул Био“ е имало сключен договор с друго адвокатско дружество, чиято стойност е 40 хил. лв.

Оригиналът на въпросния договор и регистърът на договорите в „Бул Био-НЦЗПБ“ обаче липсват, което означава, че никой в дружеството не е наясно дали в даден момент няма да се появят нови задължения към въпросната фирма.

Това допълва списъка с констатираните до момента нарушения в МЗ, свързани с начина на закупуване на лични предпазни средства, респиратори и хидроксихлорохин - с едноличното решение на бившия зам.-министър Жени Начева.

Докладът от тази проверка е изпратен до Прокуратурата и МВР с предложение да се направи проверка дали има данни за извършено престъпление и дали са налице основания за започване на наказателно преследване. Отделно от това, информацията и документите по казуса са предоставени и на ГДБОП по искане на главната дирекция.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback