fallback

Пенсионери алармират: Добавката от 50 лв. може да пречи на помощите за отопление

Част от хората не могат да изпълнят изискването за доход, за да получат помощите

08.07.2021 | 19:30 Автор: Жаклина Иванова

Два варианта за увеличение на пенсиите ще внесе служебното правителство за обсъждане в новия парламент. Това съобщи социалният министър Гълъб Донев. Той увери и че всички пенсионери ще имат достъп до помощи за отопление.

Двата варианта ще са разписани в два проекта за актуализация на осигурителния бюджет, а депутатите ще решат кой от тях да приемат, разясни той.

"Първият е досега обсъжданото преизчисление на пенсиите с актуален осигурителен доход за 2018 или 2019 г.  При него обаче цената е 3 млрд. лв. на година и не всички пенсионери ще получат увеличение. Вторият по-евтин вариант, с цена около 140 млн. лв. на месец, е вдигане през коефициента за година стаж", поясни Донев.

Той ще даде увеличение за всички, а минималната пенсия ще стигне до 350 лв. 

"Ще оставим поне два варианта, за да може да се реши. Това трябва да бъде взето с решение на Народното събрание. Целта е не просто да бъдат преизчислени, целта е да бъдат обхванати всички български пенсионери от формулата, която ще се предложи, съобразена с принципите на социланото осигуряване, така че това увеличение да засегне всички 2,5 млн. български пенсионери", допълни социалният министър.

Служебният министър увери, че размерът от 50 лева, който се доплаща към пенсиите на всички български пенсионери, няма да участва в определяне на прага на енергийното подпомагане. 

Притеснението на пенсионерите бе, че могат да изпълнят изискването за минимален доход и да останат без помощта за отопление - като Донка Неделчева.

"Чета това, което публикуват. Различни са мненията. Вдовица съм и за мен е важно да мога да получавам помощта", казва тя.

Социалните служби успокояват, че 50-те лева върху пенсиите няма да повлияят на кандидатстването за помощи за отопление. Критериите обаче все още не са финализирани.

"Извънредните пенсии, допълнителните пенсии не се считат за доход при определяне на всички видове социални плащания. В това число и за целевата помощ за отопление. Добавката от 50 лева има характер на компенсация, която е към пенсиите, както бяха добавките за Коледа и Великден. Те не се считат за доход", коментира началникът на отдел "Социална закрила“ Русе Цветелин Симеонов.

От 1 юли вече се подават заявления за отопление през зимния период. Все още не е ясно какъв ще е прагът за отпускането им след увеличаването на пенсиите с 5%.

"Наредбата има един коригиращ коефициент, който всяка година е различен. По всяка вероятност, ако има каквото и да е увеличение на пенсиите, или преизчисление, ще бъде направено. Всеки случай е индивидуален в зависимост от това годините, възрастта, здравословното състояние, брой членове на семейството. Не е унифициран този праг за достъп за целевата помощ", добави още Симеонов.

От 1 юли е увеличен с 5 на сто и размерът на социалната пенсия за старост, както и размерите на другите пенсии, несвързани с трудова дейност, които се определят като процент от размера на този вид пенсия.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback