Омбудсманът сезира КС за пожизнено намалените пенсии

Над 800 хиляди души получават пенсии под 369 лева у нас, посочи още тя

06.07.2021 | 18:51 Редактор: Десислава Атанасова

Омбудсманът сезира Конституционния съд за дискриминация на възрастните хора, пенсионирали се до 1 година по-рано от навършване на необходимата възраст. Те пожизнено получават близо 5% по-малка пенсия, което според Диана Ковачева, е несправедливо. 800 хиляди души получават пенсии под 369 лева у нас.

 Ахмед Ахмед се е пенсионирал преди да навърши нужната възраст, имал е достатъчно стаж. Сега получава пенсия от 200 лева.

"Аз съм работил много добре и съм бил заварчик и са ни водили тогава някаква категория като общ работник. И като отивам в пенсионния отдел и казаха, че не мога да получавам хубава пенсия, а еди си колко, и съм с ниска пенсия, някъде 140 лв. беше", обясни Ахмед Ахмед.

Именно за по-ранното пенсиониране Омбудсманът сезира днес Конституционния съд. Според Диана Ковачева е дискриминационно хората,  пенсионирали се 1 година по-рано, да вземат с около 5% по-ниска пенсия пожизнено.  

"Смятам, че това е непропорционална санкция. Да, в рамките на годината, в която те са се пенсионирали по-рано, е редно да понесат корекция в пенсията, но в последствие, след като навършат възраст смятам, че е абсолютно несправедливо и непропорционално това ограничение пожизнено да бъде намалена пенсията на такива хора", отбеляза тя. 

Според Ковачева въпросното законодателно решение противоречи на няколко разпоредби от Конституцията. 
 

"Нарушава принципа на социалната държава, на правовата държава, както и нарушава принципа за равенство на гражданите пред закона, както и за закрила на правото на труд. Защото тези хора имат изискуемия си трудов стаж, допринасяли са за осигурителната система, но след като вече са изпълни всички условия на закона, те остават пожизнено с по-ниска пенсия", посочи още Омбудсманът.

89-годишната Корнелия е работила като главен счетоводител. Сега обаче трудно се справя с малката пенсия. 

"Имах хубава пенсия, но по време на Костов ни ги намалиха и сега трудно се живее с 350 лв. С големи икономии, добре, че умея да правя икономии", споделя пенсионерката Корнелия Раева. 

Ковачева обръща внимание и на добавката от 50 лева заради, която много пенсионери могат да прескочат границата за получаване на помощи за отопление.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК