Правен казус: Причинил катастрофа получи обезщетение, пострадал чака дело 1 г.

Прецедент в правната практика

06.07.2021 | 19:18 Редактор: Десислава Атанасова

Прецедент в правната практика – лице, причинило катастрофа, получава обезщетение от съда. След 5 години борба, адвокат се пребори за застрахователно изплащане на щетите. В същото време друго дружество поиска от дете, на загинала при катастрофа жена, да изплаща гарантиран кредит, а година след инцидента по случая все още няма дело. 

Решението на Върховния касационен съд е взето на 30 юни тази година. Девет години след катастрофата.  
 

"През 2012 г. става катастрофа на АМ "Хемус“ и 1 камион му се пука предна лява гума, излиза извън пътя и за съжаление вече от самата катастрофа шофьорът на камиона загива, и в последствие се оказва, че причината за катастрофата, е просто неизправност на камиона, на предна лява гума", обясни адвокат по застрахователно право Деян Николов.

Така се създава нова хипотеза в съдебната практика, при която водачът на автомобила може да получи обезщетение, дори когато е причинил инцидента. 

"Тъй като камионът е служебен, той е бил в изпълнения на служебните си задължения и се оказва, че отговорността за самата катастрофа е на собственика на самия влекач, т.е на работодателя", допълни още юристът.

Така близките на загиналия шофьор имат право на обезщетения по 120 хил. лв. от застрахователната компания, а решението на трета инстанция е окончателно.

Отново осигурително дружество поиска невръстното дете на загинала при катастрофа да погасява кредита ѝ.  Случаят е от миналия юли, а за него съпругът на починалата Юлия разказа още преди месеци. 

"403 лв. мисля, че е месечната вноска, която продължава да се тегли всеки месец", споделя Цветелин Цеков, съпруг на Юлия Ангелова. 

В крайна сметка, отново по изключение, застрахователното дружество погасява кредита на Юлия. Така на практика въпросите, които Цветелин си задава вече година – ще има ли наказан и каква присъда ще получи виновния за смъртта на съпругата му, остават без отговор.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Ако журналистите си проверявяха източниците, нямаше да се пишат подобни статии. Нормата, уреждаща вредите, причинени от вещ е от 1950 г. и след като водачът не е предизвикал инцидента, очевидно не е виновен. + няма нищо странно в това, че наследниците наследяват както правата, така и задълженията на наследодателя. Сигнализирай за неуместен коментар