Застраховател отказва да погаси кредит на убита в катастрофа жена, дългът остава за детето ѝ

7 месеца след смъртта ѝ има оскъдна информация за разследването

03.02.2021 | 18:44 Редактор: Юлия Христова

Застрахователна компания отказва да погаси кредита на убитата при катастрофа край Созопол Юлия. Към момента дългът се погасява от 9-годишната ѝ дъщеря. Причината е, че фирмата иска експертиза, за това дали 34-годишната жена е била пияна. 

В средата на юли 34-годишната Юлия Ангелова намира смъртта си на пътя край Созопол. Първоначално хванала такси, но слязла, заради висока сметка. Минути по-късно жената е прегазена от шофьор, който избягал. 7 месеца по-късно близките на Юлия попадат в абсурдна ситуация.

Жената има потребителски кредит на стойност от 27 хиляди лева, а изненадата за близките е, че застрахователите отказват да го изплатят. 

"Когато тя почина, месец по-късно получихме писмо от банката до наследниците, че ако кредитът не бъде обслужван, може да стане предсрочно изискуем. Може би след месец или два отново се свързах с въпросния господин от въпросното дружество и той ми обясни, че към момента е поискал от МВР – Бургас газово-кръвен анализ от аутопсията, за да проверяват дали има алкохол в кръвта. Това лично мен ме учуди, защото никъде в закона не пише, че като пешеходец не можеш да употребиш алкохол", каза бившият ѝ съпруг Цветелин Цеков. 

Следва още месец чакане и близките на Юлия отново се свързват със застрахователя. Оказва се, че се събират още документи. 

"И когато излязат със становище, ще бъда уведомен или от тях, или от банката. Когато отидохме на място с баща ѝ и брат ѝ, ние спряхме на мястото и видяхме, че мястото на удара се пада в насрещното – т.е. тя се движила правилно. Не знам още какви документи иска този господин", допълни той. 

Задълженията се прехвърлят върху 9-годишната им дъщеря. И докато чакат становището на застрахователя, вноските по кредита се изплащат от сметка, чийто наследник е детето.

"Детето наследява сметката на майка си, в която все още има пари, които към момента обслужват кредита и това е единственото, което ни спасява, иначе щеше да стане предсрочно изискуем. В момента какво излиза, че дъщеря ми плаща кредита на майка си, защото застрахователят не желае да го покрие", обясни мъжът. 

Действията на застрахователите остават необясними за близките на Юлия. 

Те за категорични, че са готови да търсят правата си по съдебен път. Признават и, че 7 месеца след смъртта ѝ имат оскъдна информация за разследването.

"До момента никаква информация от ОД на МВР – Бургас нямам, аз самият не се намесвам в разследването, независимо, че имам право, но и нямам информация какво се случва", допълни Цветелин. 

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК