Георги Димов: Някои държави работят срещу Турция, България е единственият ѝ приятел

Бившият ни генерален консул в Одрин не е очаквал визитата на Борисов при Ердоган

05.07.2021 | 21:16 Редактор: Десислава Атанасова

Бойко Борисов при Ердоган - каква е била целта на срещата? 

Не го очаквах. Според мен има две основни направления. Първо - подобна визита на друга партия, лидерът на ДПС, и сега тази среща. Ако целта на първата среща е да мобилизира електората и нашите изселници, и да получи подкрепа, сега в случая гадая - ще ми бъде любопитно след като излязат резултатите, колко гласа ще получи партията на досегашния министър-председател. Това заяви в "Денят ON AIR" бившият генерален консул в Одрин - Георги Димов.

И допълни: "Пак от тази гледна точка - досегашният наш министър-председател сега отива в лично качество като лидер на политическа партия, а и защото Ердоган е и лидер на управляващата партия. Нещо, което го няма никъде по света или го е имало преди 30-40 години", подчерта Димов.

Той се върна назад във времето.

"Веднага след визитата в Анкара говорителят на Ердоган излезе с едни много остри изявления. Основното, което аз извадих от тези изявления е, че в ЕС има държави, които работят срещу Турция, а след тези визити съм сигурен, че това не е моята държава", отбеляза Димов. 

Бившият ни генерален консул в Одрин обърна внимание и на темата с по-големия брой избирателни секции в чужбина. 

"ЕС, като такъв, там няма ограничение за секции по силата на нашия закон. Избирателни секции трябва да се разкриват само на сигурни места, където има дипломатически консулства, но поради този натиск и рекет отстъпихме и разкрихме секции и в училища и т.н. В една такава секция не могат да гласуват повече от 800-900 души. Друг проблем е начинът на кандидатстване, волеизявлението на избирателя да гласува на собствения си език. Друго - тези списъци се изготвят служебно. Зад граница се прави от нашите дипломатически представителства, за съжаление в Турция от над 10 години тези функции са иззети от т. нар. представители на партията на ДПС. Големият проблем е с двойното гражданство. В Турция е забранено, но в България не е", заяви събеседникът на Ганиела Ангелова. 

Димов посочи и защо Ердоган толкова държи на страната ни. 

еално България, в някаква степен и в лицето на бившия министър-председател, е единственият приятел на Анкара, с всички останали държави има проблем, дори и със съседните", каза той. 

Димов изказа мнение и по темата с Мегапроекта на Ердоган  - канал "Истанбул". 

"Ако стане, Анкара, в много по-голяма степен ще рекетира и САЩ, и Русия, и целия свят", отбеляза той. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК