fallback

Асен Василев към ГЕРБ: Целенасочена лъжа е, че корпоративният данък се вдига

"Ние си оставаме на 10% данък, както винаги сме си били", посочи служебният финансов министър

05.07.2021 | 17:17 Автор: Десислава Атанасова

Това са пълни глупости, целенасочени лъжи. Това заяви министърът на финансите Асен Василев за твърдението, че данък печалба ще бъде вдигнат многократно. 

"Ние си оставаме на 10% данък, както винаги сме си били", посочи служебният финансов министър.

Поводът за неговия коментар е пресконференция на ГЕРБ, на която заявяват, че служебното правителство възнамерява да повиши корпоративния данък с минимум 50%. 

Василев припомни, че миналата седмица България е одобрила позицията си по един продължителен процес свързан с приемането на глобален данък. Това е инициатива идваща от Г-7. Тя е подкрепена от общо 130 държави, от 139 участвали в този процес, като от Европа единствената против е била Естония заради сложната си данъчна система.

Финансовият министър поясни, че тя засяга големи международни компании с обороти от над 750 милиона евро, а в България такива са само 10. Повечето от тях са големи търговски вериги.

"Няма български компании, които да попадат в този обхват“, категоричен е Василев, цитиран от БГНЕС.

Василев заяви, че не очаква приемането на единната валута да доведе до по-висока инфлация. Такава се е наблюдавала в някои държави след въвеждането му, но при тях инфлацията е била потисната преди. България не спада към тях, защото при нас имаме валутен борд.

Служебният финансов министър уточни, че в продължение на 12 месеца цените у нас ще бъдат в двете валути, за да могат гражданите да се ориентират и да видят, че няма поскъпване на дадена стока.

"Ако прах за пране е струвал 5 лева, той пак ще струва толкова, но в евро. Това ще бъде отразено в тези две цени“, поясни Василев.

И допълни: "Не е във функцията на служебен финансов министър да определя дали България ще влиза в еврозоната или не“. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback