Нишан Джингозян: Няма удължаване на срока за статут във Великобритания

Част от българите са пропуснали да кандидатстват

03.07.2021 | 09:33 Редактор: Здравко Черкезов

"Срокът за подаване на документи за статут изтече преди два дена, а процедурата гласи, че при подозрение за това, че родители или деца във Великобритания, които са граждани на ЕС, не са кандидатствали и не са получили статут на уседналост, то локалните кметства и училищата във Великобритания трябва да уведомят Министерството на вътрешните работи на Великобритания в 48 часа," каза за предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR Нишан Джингозян, експерт по миграционните въпроси в кметства Енфийлд и Брент в Лондон.

"Това означава, че всеки, който не е кандидатствал по тази схема няма да има достъп до услуги предоставени от локалните кметства, училища, няма да може да наема жилище, няма да може да кандидатства за работа, няма да има достъп до здравната система и така нататък," каза експертът в разговор с водещата Милена Милотинова.

"Бих искал да опровергая една информация, която се появи в медиите в България. Според тази информация, която циркулира в медийното пространство, срокът за кандидатстване е бил удължен с 28 дена. Това не е вярно. Категорично не е вярно. Срокът за кандидатстване приключи преди два дни. Тези 28 дни, за които се споменава в медиите в България, са в случай, че принадлежите към рискова група или сте бил в болница, в състояние, което не ви е позволило да кандидатствате, тогава ще имате право да кандидатствате и да подадете молба, но към вашата апликация трябва да прибавите солидни доказателства, които да доказват, че наистина не сте имали физическата възможност да кандидатствате," обясни Джингозян.

Какво следва за пропусналите срока и предстои ли депортиране - подробностите гледайте днес от 17.30 часа в "Брюксел 1".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК