Официално: Всички онлайн покупки от страни извън ЕС се облагат с ДДС

Пратки до 150 евро ще се освобождават с нова митническа декларация

02.07.2021 | 20:15 Редактор: Жаклина Иванова

От 1 юли всички онлайн покупки от страни извън Европейския съюз се облагат с ДДС. Пратки до 150 евро ще се освобождават с нова митническа декларация.

Димитър Касъров често е в пощата, откъдето си взима онлайн поръчките от известен сайт в Китай.

"Аз непрекъснато пазарувам онлайн и в България, но много често пазарувам от Китай – тъй като е много по-евтино и изгодно и мога да пазарувам неща, които ми трябват. Досега беше много удобно и всичко идваше точно. Сега обаче говорят за увеличаване на таксата", сподели той.

Досега получаването само на малки пратки в размер до 22 евро беше освободено от данък. От първи юли обаче ще се плаща ДДС и за тях. Режимът на пратките над 150 евро остава същият.

Промяната влиза в сила като част от пакет за електронна търговия на Европейския съюз, с който се въвеждат нови правила за дистанционна продажба.

"Целта на новата мярка, която е в ход от вчера е всички пратки, които пристигат от трети страни от ЕС върху тях дабъде начислявано ДДС", каза Деян Дънешки.

След като бъде заплатено ДДС-то, стоката не подлежи на други такси. Освен начисляването на ДДС, за пратките ще се подава и митническа декларация.

"Има два вида митнически декларации. Тази, която е до 150 евро е с намален набор от данни – тоест тя е един вид опростена. А тази декларация, която е над 150 евро вече е стандартната митническа декларация, която потребителите познават. И двете декларации са онлайн", сподели Вяра Генова.

А за де не стават обърквания, ни призовават да бъдем внимателни и да четем внимателно условията на доставка на сайтовете.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК