Проверки в Спортния тотализатор заради договор с фирма от списъка "Магнитски"

Дружеството е свързано с бизнесмена Васил Божков

29.06.2021 | 18:52 Редактор: Юлия Христова

Проверки в Българския спортен тотализатор заради договор с фирма, оказала се в списъка "Магнитски". Дружеството е свързано с бизнесмена Васил Божков. Одитът, започнал в държавното тото, обхваща 5-годишен период. По данни на ресорното ведомство, Тотализаторът работи на загуба.

Договорът с фирмата на Божков е сключен от бившия изпълнителен директор на Спортния тотализатор – Дамян Дамянов. Целта - изграждане на Централна компютърна система за приемане и обработка на залози.

"За изпълнител е избрана фирма "Декарт ООД“, с която е сключен договор от 1 август 2018 г. на стойност 2 млн. лв. без ДДС", каза министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов. 

Фирма "Декарт“ е с основна дейност - онлайн игри и залози. Неин управител е Петър Марчоков. Телефонът, посочен в сайта на компанията обаче се оказва недействителен.

Според служебния министър на спорта работата на предишното ръководство на Българския спортен тотализатор с фирмата на хазартния бос не е случайна.

"Друго нещо прави впечатление, но след като направихме тази проверка ми стана ясно от поведението на министър Кралев след изявата за младежките програми, по която той и в офиса на ГЕРБ тропаше по масата и каза: "Моето министерство, моите служители и т.н.". Явно и тук е било неговото Министерство, защото цялото правителство се бореше срещу Васил Божков и от прокуратурата повдигнаха 18 обвинения", посочи той.

Бившият спортен министър Красен Кралев сменя целия управителен съвет на Спортния тотализатор в началото на 2020 г. А настоящото ръководство на спортния тотализатор е предоставило всички необходими документи на контролиращите органи. 

Одитът в Спортния тотализатор е за изминалите 5 години.

Проверка на Bulgaria ON AIR установи, че фирма "Декарт“ е изпълнила обществена поръчка и на Агенция „Пътна инфраструктура“ през 2014 година за разработване на информационна система на 750 хил. лв.  

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК