В София скочиха срещу застрояването на Карадере и появата на изцяло нов курорт

Предвижда се изграждането на хотели, на курортни комплекси, твърдят протестиращите

29.06.2021 | 13:47 Редактор: Искра Ангелова

В София протестиращи се обявиха срещу застрояването на местността Карадере. Те се събраха пред сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, за да изразят недоволството си от новия устройствен план на Община Бяла.

Според природозащитниците и собственици на имоти, планът предвижда изграждането на изцяло нов курорт край морето.

Павел Антонов е собственик на имот в района на Карадере. Смята, че почивките в семейната им къща в местността никога няма да бъдат така спокойни, ако там бъде реализиран разработваният в момента нов устройствен план на Община Бяла.

"Застрояването не е заради красотата на природата, а заради едни краткосрочни спекулативни печалби. То ще съсипе красотата на природата и след него нищо няма да остане. Ще съсипе поминъка на местните хора, много от които всъщност печелят и правят живота си благодарение на тази природа, т.е. това не е в техен и в наш интерес", каза Павел Антонов.

А според устройствения план, щяла да се запази само 30 метра от бреговата ивица на Карадере.

"В тези 30 метра се предвижда опорна стена, велоалея, което няма как да стане без да се преобърне целия терен. От брега няма да остане нищо. След тези 30 метра се предвижда вече курортно строителство. Предвижда се изграждането на хотели, на курортни комплекси", коментира Люба Батембергска от сдружението "Спаси Карадаре".

Затова протестиращите искат да бъдат въведени изисквания към екологичната оценка, които да да дадат яснота какво ще се случи след застрояването в района. 

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Страшен змиарник е там Сигнализирай за неуместен коментар