Природозащитници с петиция срещу концесията на плаж Велека

Ще се превърне ли той в поредната застроена плажна ивица?

08.05.2021 | 14:07 Редактор: Никола Симеонов

Ще се превърне ли един от най-красивите ни плажове - Велека в поредната застроена плажна ивица? Такива опасения имат природозащитници, които организираха петиция за спиране на концесията му. На едно от последните си заседания правителството в оставка прекрати договора на досегашния наемател и отдаде плажът на концесия за 15 години.

"Концесията всъщност означава още един Слънчев бряг, още едни преместваеми заведения, които няма да бъдат преместени, не искаме това! Концесиите както виждаме до сега са за много години и после не се контролират", заяви Вера Стаевска от "Зелени Закони".

"Две години преди да изтече срокът на договора за наем решават да тръгнат с тази процедура. В крайна сметка тук е защитена местност и всеки, който дойде, трябва да се съобразява с това. Честно не вярвам тук да се изградят големи нощни заведения, както е на другите плажове, но трябва човекът, който е тук, много внимателно да се грижи за мястото", каза наемателят на плаж Велека Филип Баров.

Марта Георгиева идва на този плаж от години. Казва, че той е от малкото плажни ивици у нас, които се стопанисват с грижа към природата. Поставени са специални пътеки, които да отклоняват посетителите встрани от дюните, поставени са и информационни табели. Мястото е свободно от пластмаса и бетон. 

"Всички ние, които обичаме това място, много искаме то да бъде съхранено. И опасенията ни са това, че всички плажове, които се дават на концесия, дюните се изриват и нищо не остава и от тези цветя, които са уникални, и просто чувство е , че все едно си в "Люлин", заяви Георгиева. 

Плажът е един от опасните за къпане и почиващите тук се опасяват, че при смяната на собствеността, преди началото на сезона, ивицата може да остане без спасители. 

"Много е опасно, защото няма да бъде организирано. Както виждате има хора, плажът е хубав!", заяви спасителят Ильо Беломорски. 

Сегашният наемател на плаж Велека обжалва процедурата за отдаване на концесия и настоява тя да бъде спряна.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК