Резултатите на изпитите в VII клас са най-високи за последните 3 години

Средният успех по български език и литература сега е 53,86 точки от максимум 100

28.06.2021 | 12:25 Редактор: Юлия Христова

Резултатите от изпитите след 7-и клас - с най-добри резултати за последните три години. Те са по-високи от тези през 2019-а, когато цялото обучението беше присъствено.

Средният успех по български език и литература сега е 53,86 точки от максимум 100.Плавно нарастване и при тенденцията на средния брой точки по математика, но въпреки това остава нисък с 37,94 точки.

Трима седмокласници са пълни отличници и по двата предмета. Нула точки и по двата предмета имат четиридесет и четирима ученици. На националното външно оценяване по български език и литература се явиха близо 57 600 ученици, а по математика - 57 328.

На изпита по български език и литература след седми глас тази година максимален брой точки са достигнали общо 14 ученици от цялата страна, 6-има от които са от Софийската математическа гимназия. А на матурата по математика от 152-ма седмокласници с максимален резултат, 44-ма са отново възпитаници на СМГ. Така математическата гимназия се нарежда на първо място по успех в страната след като миналата година заемаше 4-то място по Български и на 3-то по математика.

"Ако по математика това е съвсем обяснимо и нормално във връзка с профила на училището то резултата по български нас много ни радва, защото аз винаги съм казвал, че математиката върви ръка за ръка с начина на изразяване, с четенето с разбиране и това нашите деца са го доказали в най-пълна степен", каза директорът на СМГ „Паисий Хилендарски“ Антоан Тонев.

Учениците достигнали максималните 100 точки и на двата изпита са трима, двама от които Яна Василева и Владимира Георгиева. В момента възпитаниците на гимназията за на заслужена почивка на Пампорово и на Седемте рилски езера.

"Зад успеха на СМГ стоят три фактора, изключително талантливите деца, които са много любознателни и търсещи постоянно нови светове и нови предизвикателства, много подготвените педагогически специалисти които обичат децата и работят за тяхното бъдеще и невероятно мотивираните родители, които са много амбициозни и подкрепят децата си на всяка крачка", допълни той.

Седмокласникът Игнат Матеев е сред учениците с най-висок успех на Националното външно оценяване от Математическата гимназия в Русе. Получава 99,5 точки по математика и 90,5 по БЕЛ. 
 
"В онлайн обучението ми беше малко по-трудно, защото не е същото, не мога да се концентрирам, в къщи има много повече неща, които могат да ме разконцентрират, а в класната стая слушам учителя, той е пред мен. Записах се на допълнителни уроци, упражнявах се вкъщи, от училище каквото учим", посочи Игнат. 

А учителката по математика на седмокласниците определя задачите от изпита като лесни за страната. 

Учениците от математическата гимназия в Русе са на четвърто място по успех в страната по математика и на шесто по български език и литература. 

Вижте повече в репортажа 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
2
1 rate up comment rate down comment 1
Герасимов
преди 2 години
Добре, че се появи онлайн обучението, та децата ни да покажат "невероятни" и " завидни" знания. Айде сега скъпи медии от септември почваме с делта щама, та да затвърдим знанията за 3 година! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Илиева
преди 2 години
Е как не, на половината материал и със супер лесни задачи! На Мон им предлагам на следващите матури да даде таблицата за умножение-резултатите ще са още" по-блестящи" за последните 4 години. А бе това онлайн обучение било страшна работа-всякакви *** вече ще имат достъп до елитните гимназии, които иначе не можеха да помиришат. Сигнализирай за неуместен коментар