Сагата с "Автомагистрали": Регионалното министерство отново опитва да смени ръководството

"Държа да въведа граждански контрол върху качеството на пътя", заяви регионалният министър Виолета Комитова

27.06.2021 | 19:30 Редактор: Жаклина Иванова

Министерството на регионалното развитие отново ще опита да смени ръководството на "Автомагистрали". Документи за вписването на временното ръководство на дружеството ще бъдат внесени утре, съобщи пред БНР ресорният министър Виолета Комитова. До повторното внасяне на документите се стига след като от Съда отказаха регистрацията на новото управление с мотива, че трябва да се проведе конкурс.

Утре регионалният министър Виолета Комитова ще поиска вписването на временното ръководство на "Автомагистрали", което ще е от трима души. Те ще действат до провеждане на конкурс. Комитова заяви, че вече два пъти директорът на дружеството Стоян Беличев и съдия Мария Вранеску спират вписването на временното управление.

"Разбирам , че г-н Беличев и съдия Мария Вранеску много се тревожат, че аз искам да сложа за 15 дни временно ръководство. Пак повтарям - след 5 юли ще има конкурс. Но не разбирам не са ли разтревожени, че 2 млрд. са раздадени на конкретни фирми без никакъв конкурс. Тук виждам някакъв двоен стандарт относно конкурсите", заяви Комитова.

Според Комитова държавата отделя много пари за изграждане на пътища. От друга страна, строителните фирми се оплакват, че парите са малко и това се отразява на качеството. Причината е корупцията в сектора.

"Тази корупция няма партия, цвят, мирис, тя е потайна, коварна, но тя се извършва от хора, които имат власт, които са над закона", каза още тя.

Комитова има и формула за спиране на корупцията.

"Няма да се раздават повече пари без обществени поръчки. Обществените поръчки ще бъдат без инженеринг. Твърдо държа да въведа граждански контрол върху качеството на пътя за срока на гаранция", добави още регионалният министър.

Комитова отговори и на обвиненията на бившия премиер Бойко Борисов, който заяви, че уволненията на служебното правителство са реваншизъм.

"В МРРБ работят около 4 000 души, от които аз съм освободила само трима– ръководството на АПИ. Предстоят срещи с всички фирми, на които са преведени пари авансово, като целта е да дадат гаранции, че ще изпълнят договорите си", уточни тя.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК