Новаков: Повече от месец чакаме да разберем къде е проблемът с Плана за възстановяване

"Нашето поколение никога повече няма да види толкова средства и подкрепа от ЕС", заяви евродепутатът

25.06.2021 | 21:25 Редактор: Искра Ангелова

Президентът Румен Радев изрази надежда, че Планът за възстановяване и устойчивост на България ще бъде предложен за обществено обсъждане през юли и внесен в следващия парламент. Какъв е рискът от забавянето?

"Заседанията в Брюксел са добре, за да може човек да свикне преди да скача върху заключения. Всеки, който е с малко по-голям политически опит, знае, че когато кажеш "А" - трябва да кажеш "Б", "В", докъде знаеш буквите. Вече повече от месец чакаме някой да излезе и да каже къде точно планът за възстановяване не е готов и къде са му критиките", каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че по времето на вицепремиера Томислав Дончев е имало десетки публични обсъждания.

"От 40 страници станаха 200, защото неправителствени сектори, браншови организации се включиха. Сега никой не знае какво се случва. Може да има критики, никой не ги е чул и видял. До април месец политиката, в която сме се движили, е че мините трябва да работят, докато има въглища. Мините работиха, ТЕЦ-овете не бяха затваряни. Сега къде е проблемът?", попита Новаков от ефира на Bulgaira ON AIR.

И допълни, че той самият не е чувал основание, на което ще се вадят проекти и ще се слагат други.

"Могат да покажат какво са свършили за месец и половина. Ако има проблем - да излязат и да кажат. Още в края на март предварителната оценка на ЕК беше положителна. И по Плана имаше няколко коментара, които трябваше да се изчистят и той да замине. Причината, поради която не беше изпратен тогава - е политическата отговорност, която се носи. Не можеш последните 3 дни от мандата си да внесеш нещо, което ще е важно за страната в следващите 10 години", коментира той.

Евродепутатът е категоричен, че Планът е бил готов и изготвен.

"Той беше публичен. Всеки, който се интересува, можеше да види къде ще отидат тези милиарди, защо ще отидат, кой го е предложил. В него са били включени пари за енергийна ефективност, която включва не само изолации, но и соларни панели, така че да се намали потреблението на електричество. Когато това се случва - парниковите газове също ще спаднат", посочи той.

По думите му нашето поколение никога повече няма да види толкова средства и подкрепа от ЕС.

"Това е шанс, който има веднъж на поколение. Ако го проиграем сега, без да обясним на хората защо това се е случило - никой няма да го прости нещо. 5 месеца ни трябва от внасяне на Плана и получаването на първите 1,6 млрд.", каза Новаков.

И добави, че повече от парите от ЕС отиват в сектор "Земеделие".

Той коментира и километричните опашки, които се образуват по границите на съседките ни: "Няма да има опашки, когато се пътува без бариери и граници, както е навсякъде другаде в ЕС."

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК