Христо Бозуков: Дружеството "Напоителни системи" умишлено е водено към несъстоятелност

Заплатите на хиляди служители са под въпрос

25.06.2021 | 19:00 Редактор: Елеонора Танева

1660 служители на "Напоителни системи" може да останат без заплати. За това алармира служебният министър на земеделието Христо Бозуков. Досегашният директор Снежина Динева е прехвърлила огромна сума от сметките на дружеството, като по този начин е блокирала плащания на ДДС, осигуровки и заплатите на служителите. 

Заради констатирани 17 нарушения Динева е освободена от поста си още на 9 юни. Ден по-късно тя е дала указания на колегите си да не превеждат пари към централно управление. На 14 и 15 юни са извършени парични преводи в размер на 1,5 млн. лв. от клон "Марица-Пловдив" и клон "Тополница-Пазарджик" към клон "Струма-места" вместо към централата. 

Целта на тези действия били дружеството да изпадне в несъстоятелност чрез невъзможността да се разплаща. 

"Създадени са условия за невъзможност на текущи и неотложни плащания на ДДС и за изплащане на работни заплати, което е абсолютен приоритет", каза служебният министър на земеделието Христо Бозуков.

Снежина Динева пък заяви, че НАП е запорирало сметките на дружеството и заради това хиляди служители не могат да получат заплатите си.

"Това е поредният неуспешен опит да ме изкарат мен виновна за тези проблеми. Действията на министъра по смяна на УС не бяха обмислени, не бяха законни и това доведе до тази патова ситуация. Единственият виновник е министърът и опитът му да прехвърли отговорността е неуспешен", заяви отстранената Снежина Динева. 

Тя заяви, че в Търговския регистър все още стои нейното име и все още носи отговорност за действията на дружеството, което наложило блокирането на всички пълномощни дадени от нея. 

От думите на земеделския министър стана ясно още, че дружеството към момента има несъбрани вземания в размер на над 6,6 млн. лв. А Снежина Динева е взела за дейността на "Напоителни" заем от 3 млн. лв. от горското предприятие. 

"Задълженията на дружеството не се изплащат с пари, а с имоти – с почивни бази, язовири, ВЕЦ-ове" уточни министър Бозуков.

Снежина Динева обясни, че заемът е от 2013 г., горските стопанства са се съгласили да бъде върнат чрез собственост. 

На нейно място за директор на "Напоителни системи" е назначен Димо Чопков. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК