"Жената от езерото" открива втория летен фестивал "Музи на водата" на Панчерово

Фестивалът ще продължи до 17 септември

22.06.2021 | 19:50 Редактор: Десислава Атанасова

Любителите на операта и балета ще могат да гледат представления на открито на езерото "Панчарево" и тази година. След успеха на миналогодишното издание, в условия на пандемия, Софийската опера и балет открива за втори път летния фестивал "Музи на водата“

С любов край езерото започва тазгодишното издание на фестивала. Със съдействието на Италианския културен институт за първи път у нас ще се играе спектакълът "Жената от езерото".

Операта е на Джоакино Росини по едноименната поема на сър Уолтър Скот.

"Репертоар, който е насочен и с тематична основа. Това прекрасно езеро да бъде претворено в музика, в театър, в игра. в драматургия. Така че "Жената от езерото“ е това заглавие - тайнствено, мистично, което носи една истинска енергия", сподели режисьорът Пламен Карталов. 

След дълги репетиции и прекарана в очакване година, сопраното Мария Радоева ще изиграе главната роля на Елена. Действието се разиграва в Шотландия през XVI век, по времето Крал Джеймс Пети, чието сърце е в плен от красотата на Елена.

"Тази опера има всички емоции - от най-лирични до най-драматични фойерверки и вокално, и сценично", сподели Мария Радоева.

Сърцето на Елена обаче принадлежи на Малкълм, който е готов да кръстоса шпаги с най-влиятелния мъж в Шотландия, за да запази любовта им. В ролята на Малкълм обаче влиза не мъж, а жена - оперната певица с опит в мъжкия репертоар Виолета Радомирска.

"На първо място, без значение в каква роля се превъплъщаваме, за нас това е възможност след този дълъг период на ограничения, да бъдем на сцената, да бъдем в контакт с музиката. Познато ми е, приятно ми е, различно е, предизвикателство е", посочи Виолета Радомиркса.

Проектът е част от програмата "Опера в парка“ към Столичната община. "Музи на водата“ ще продължи до 17 септември. Част от програмата, обединила в себе си опера, балет и мюзикъл, са спектаклите "Лебедово езеро“, "Мама мия“, "Шрек“,“Кармен“ и други.

Вижте повече в репортажа на Габриела Ангелова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК