България влезе в Съвета на Международната океанографска програма на ЮНЕСКО

Страната ни беше избрана и за заместник-председател на Бюрото на Конвенцията за опазване на подводното културно наследство

22.06.2021 | 15:25 Редактор: Жаклина Иванова
България влезе в Съвета на Международната океанографска програма на ЮНЕСКО

България бе избрана за член на Изпълнителния съвет на Международната океанографска програма на ЮНЕСКО. Изборите се състояха на 21 юни 2021 г. в рамките на протичащата в момента 31-а сесия на Общото събрание на МОК.

Седмица по-рано България беше избрана и за заместник-председател на Бюрото на Конвенцията за опазване на подводното културно наследство на състоялата се в Тунис 8-а сесия на Конвенцията. В областта на подводната археология българският учен Калин Димитров е член, с четиригодишен мандат, и на Научно-техническия консултативен съвет (STAB) към Конвенцията, съобщиха от Министерството на външните работи.

Изборът на България в двата престижни междуправителствени комитета на ЮНЕСКО е признание за активната работа на българските учени и специалисти в областта на морските науки и подводната археология в лицето на Института по океанология към БАН във Варна, Националния комитет по въпросите на морето и океана и Центъра за подводна археология в Созопол, както и за ролята на Националната комисия за ЮНЕСКО, чиято дейност се координира от Министерството на външните работи.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК