ВАП сезира служебния екоминистър и Фандъкова заради сметището във "Враждебна"

Образувана е преписка по сигнал от Инициативен комитет на жителите на квартала

22.06.2021 | 14:53 Редактор: Тодор Петров
ВАП сезира служебния екоминистър и Фандъкова заради сметището във

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира служебния министър на околната среда и водите Асен Личев и кмета на София Йорданка Фандъкова в съответствие със задълженията и правомощията си по закон да извършат контрол на дейността на депо за отпадъци "Враждебна".

Във ВАП е образувана преписка по сигнал от Инициативен комитет на жителите на кв. "Враждебна", в който гражданите изразяват недоволство от експлоатацията на сметището, намиращо се на територията на столичния квартал. 

В сигнала са изразени искания за незабавно прекратяване на дейността на депо "Враждебна", в което според инициативния комитет се съхраняват отпадъци от всякакъв вид, рекултивиране на терена и почистване на отпадъците, пластмасата и др.

В защита на държавния и обществения интерес ВАП сезира компетентните органи с оглед осъществяване на ефективен контрол за защита на околната среда и човешкото здраве при управление на отпадъците, съобщават от Прокуратурата.

До ВАП в кратък срок следва да бъдат изпратени доклади, в които да са отразени резултатите, нарушенията на съответните нормативни и други актове, предприетите мерки за отстраняване на нарушенията и последиците от тях, както и наложените санкции.

Днес заместникът на главния прокурор при ВАП Десислава Пиронева се срещна с граждани от Инициативния комитет на жителите на кв. "Враждебна".

Снимка: ПРБ

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК