"Артекс": Вулгарна подигравка! Комитова ни каза да строим, ДНСК ни казва, че нямаме право

Законен ли е строежът на небостъргача "Златен век"?

22.06.2021 | 14:00 Редактор: Здравко Черкезов

Служители на фирмата "Артекс" излязоха за втори ден на протест, този път под прозорците на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) заради спирането на строежа на небостъргача "Златен век"

След решението на ДНСК за повторно спиране на строежа "Златен век" заради изтекло разрешително, от "Артекс" заявиха, че най-вероятно институциите са били умишлено подведени. 

"На срещата с МРРБ, с Виолета Комитова – тя ни каза в прав текст: "Стройте си, нали сте пуснати в момента, кой ви пречи, стройте си спокойно". В следващия момент, минават три седмици и на хората им се обяснява, че те нямат право да строят, отново сме в някаква грешка - това подвеждане, това подмятане, това е да бутнеш един човек по стълбите и да го питаш къде е тръгнал... Това е изключително вулгарна подигравка срещу нас", заяви управителят на "Артекс" арх. Пламен Мирянов-син.

Мотив за спирането на строежа е поправка в Закона за устройство на територията от 2017, станала известна като поправката "Артекс". Според нея срокът на разрешителното става 10 години, считано от датата на откриване на строителната площадка през 2010 г. 

"Новата норма, новият текст преурежда съдържанието на заповедта от 2012 година и от 5 става 10 години автоматично валидността от датата на презаверката", обясни юристът на "Артекс" Милена Гайдарска. 

От тяхната позиция от вчера излиза, че тази заповед от 2012 година все едно не съществува в правния мир, но тя съществува. Посредством заповедта от 2012 година компанията е презаверила разрешителното си за още 5 години, според текста на закона към онзи момент. 

През 2017 година отново е подадена молба за презаверка на строителното разрешително за още 5 години, молбата обаче е изтеглена, след което законът е променен. 

"Ние бяхме пуснали наистина презаверка преди да влезе в сила законът. Получихме писмо от МРРБ, в което потвърждават, че новият текст се прилага по отношение на заварените случаи и със същите мотиви гл. арх. Здравков тогава прекратява производството по презаверка, като коментира, че се налагат новите промени по отношение на заварените случаи, какъвто е нашият", посочи още Гайдарска.

И тъй като законът няма обратно действие, се изпада в правна дупка, а казусът не може да бъде коректно обоснован спрямо действащото законодателство. 

"Тъй като държавата не е уредила напълно в закона всички възможни ситуации, трябва гражданите и организациите да тълкуват закона. Най-правилното е държавата да урежда законите по един коректен начин и всичко да е изявено в самия закон. Влизането в съда, не е нашето желание – ние и сега можем да влезем в съда, за това, че бяхме спрени незаконно, и да предявим иск по ЗУДОФ", категоричен е управителят на "Артекс" арх. Пламен Мирянов-баща. 

След протеста, от компанията се срещнаха с директора на ДНСК и обсъдиха идеята за кръгла маса, на която да бъде разгледан сложният правен казус. На този етап разрешаването му може да стане чрез нов съдебен процес.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК