Да си вкараш автогол: Поправката "Артекс" е причина за спирането на "Златен век"

От "Артекс" се заканиха да съдят държавата в Страсбург

21.06.2021 | 18:53 Редактор: Здравко Черкезов

Проверката на ДНСК показва, че разрешителното за строеж на сградата "Златен век" е изтекло през 2020 г. Една от причините е автогол с така наречената поправка "Артекс" в Закона за устройство на територията (ЗУТ) през 2017 година. 

"Разрешението за строеж има 10-годишен срок и датата, от която се брои този срок, е датата на откриване на строителна площадка. Фирмата е открила строителна площадка на 11 януари 2010 година. Интересното е, че така написан закона означава, че всички правени след това презаверки нямат никакво отношение към срока за действие на разрешителното за строеж. ", заяви началникът на ДНСК арх. Влади Калинов.

Строителната площадка е открита през 2010 година с разрешителното за строеж от 2007, което през 2012 година е презаверено за още 5 години до 2017, когато от "Артекс" подават документи за нова презаверка, но в последния момент се отказват.

"Строителите са поискали презаверка на разрешението за строеж няколко месеца преди влизането в сила на преработката на ЗУТ - т.ака наречената поправка "Артекс", и няколко дни преди да влезе този закон, те са оттеглили искането си със знанието, че този закон удължава техния срок. Интересното е, че имаме определен момент, че самите вносители в документ, който са предоставили на Столичната община, то ще остане валидно до 11 януари 2020 година. Това е документът, с който те изтеглят сумата за презаверка на строеж", добави началникът на ДНСК.

За да продължи строителството, компанията трябва да изкара ново разрешително за строеж, а етажът, построен след 2020 година, се счита за незаконен и трябва да бъде съборен. И двете години, в които строителството беше спряно с отмененото от ВАС решение на ДНСК, няма как да бъдат приспаднати.

"За съжаление, законодателят не е взел подобни случаи предвид и не е сложил такъв срок в закона, оставил е единствената възможност за съдебна преценка. Общината години наред е подкрепяла реализацията на "Златен век", изтъкна арх. Влади Калинов. 

По-рано през деня от "Артекс" излязоха на протест пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството, точно заради опасението, че изграждането на "Златен век" ще спре отново. 

"Обект, който струва милиони, изведнъж го спират заради някакви политически мотиви". 

"Това е абсолютен произвол на институциите, което го правят към нас, защото ние имаме решение на ВАС и това е стабилен административен акт. Когато сме чисто българска компания, трябва да бъдем унижавани, трябва да бъдем спирани, трябва да бъдем с внушенията в медиите, че нещо не е наред в "Артекс", не може нещо да не е наред на "Артекс", не може и това, което се опитват да направят е нещо изключително грозно, непочтено", заяви управителят на "Артекс" Весела Мирянова

От "Артекс" се заканиха да съдят държавата в Страсбург.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК