Илия Гърков: Световният мол е Китай

Китай купува всичко и продава всичко, категоричен е изп. директор на "Дънди Прешъс Металс"

21.06.2021 | 15:30 Редактор: Таня Харизанова

"Като цяло нашият бизнес, нашият сектор – минерално-суровинният, е подготвен за работа в кризи. Цените на металите, цените на петрола, цените на полезните изкопаеми имат една синусоидна крива и те се движат в тази крива. Специално за металите, с които ние работим, са в порядъка на 10-12 години, като има един седем годишен подцикъл. Последната такава криза беше 2008-2009 и като сложиш 12-13 години, това съвпадна. Така че ние бяхме готови и очаквахме криза". Това каза за предаването "Опорни хора" инж. Илия Гърков, изп. директор на "Дънди Прешъс Металс".

Илия Гърков заяви, че кризата като криза се е появила в пазарите и в невъзможността за един период от време да се реализира продукция. Според него, "световният мол е Китай. Китай купува всичко и Китай продава всичко. Когато за около 4-5 седмици те затвориха влизането в тяхната държава на всякакви стоки, всъщност това спря и бяхме доста на тръни. Успяхме да се възстановим. При нас по-скоро загубите бяха в неизползвани възможности. Неизползвани възможности за развитие на бизнеса, тъй като това забави доста капитални проекти. Не говоря само за нашата компания, говоря за минната индустрия като цяло. В тази част на сектора наистина се отрази много сериозно, тъй като строителството спря. Търсенето на този вид продукция спря. Знаем какво се случи с нефта, имаше период, в който той беше на отрицателни цени, защото всички складове бяха пълни и за да има къде да се складира тази продукция, производителите, образно казано, подаряваха тази продукция. Защото най-важното е да ти върви икономиката. Произвеждаш, продаваш, имаш приходи, покриваш разходите и продължаваш", очерта бизнескартината Илия Гърков.

По повод последствията от кризата с пандемията, Илия Гърков е оптимист. "Регулираха се нещата, макар че наши доставчици все още изпитват проблеми с Ковид кризата. Ние в една или друга степен посрещнахме тази криза, всяка една от компаниите по различен начин, но се справихме. В нашата компания конкретно, всички хора, които бяха над 55 години с някакви заболявания, ги оставихме във вкъщи. Те получаваха на 100% заплати плюс бонуси за производство и почивка. Те не работеха, но те имаха друг тип задачи, да ни подпомогнат като преглеждат процедури, за да можем да подобрим нещата и да продължим да работим дори в тези условия. Ние имахме периоди, в които имахме цели смени, извадени за тестове, като мерките, които държавните органи прилагаха, при нас бяха с една-две стъпки по-рестриктивни. С цел да запазим здравето на хората и да продължи производството".

Относно мерките на правителството за подпомагане на бизнеса в Ковид кризата, Илия Гърков заяви: "Има едно разбиране в нашата индустрия, че едни мерки, когато са осъзнати и се прилагат така, както трябва, те дават резултат. Така че и едните, и другите при нас дадоха резултат. Основно за запазване на хората, маските, дезинфекцята. Дезинфекцията при нас беше на два часа, а в най-критичните периоди беше на един час, като всяко едно място, което се докосва до човек се дезинфекцира, което струва много пари. Ние не сме кандидатствали за държавна помощ. Решихме да опитаме сами да се справим с това нещо, като това го постигнахме благодарение на всички хора. Като високо рискова индустрия, ние сме много чувствителни на тема безопасност и опазване на здравето на хората", коментира инж. Илия Гърков.

Цялото интервю гледайте във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК