Защото българите ги е страх да докладват, но продължават да се оплакват от корупция

Две трети от българите смятат, че депутатите са най-корумпирани в държавата

21.06.2021 | 13:20 Редактор: Десислава Атанасова
Защото българите ги е страх да докладват, но продължават да се оплакват от корупция

Почти една пета от българите са платили подкуп, за да получат публична услуга, в предходните 12 месеца, което нарежда страната ни на второ място в ЕС след Румъния. Приблизително една трета са използвали лични контакти, за да получат публична услуга, а над две трети смятат, че правителството се управлява от частните интереси на шепа хора с едър бизнес, като доверието в институциите остава на ниско ниво.

Това са сред основните изводи на Transparency International в редовния доклад за корупцията в Европа.

Според данните, публикувани в доклада, над две трети от българите смятат, че депутатите са най-корумпирани в държавата, следвани от премиера (56%), представителите на правителството (49%) и представителите на местната власт, вкл. кметовете (43%).

Почти половината българи казват, че усещат, че нивото на корупция в държавата се е увеличило за една година, докато една трета смятат, че е останало същото като предходната година. По този показател страната ни е на трето място в ЕС, като ни изпреварват само Кипър, където 65% смятат, че корупцията се е увеличила, и Словения, където на същото мнение са 51% от населението.

Повече четете на Investor.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК