Проф. Вачков за РСМ: Има груба кражба на нашата история, гради се друг разказ

"Ситуацията е стигнала в един такъв етап, че трудно може да се намери едно бързо решение", заяви той

18.06.2021 | 21:18 Редактор: Жаклина Иванова

Ще спре ли да кърви македонската рана в българското сърце? Неочаквано се прекрати посещението на премиера на Северна Македония Зоран Заев. Каква е причината?

"Може да направим някакви догадки, че когато се заяви неговата визита тук, се поставиха доста въпроси какви очаквания има в един такъв момент. Защо е Заев в България, какви са неговите очаквания да се даде тласък и какво е посланието му към ЕС и към РСМ. Всеки, който следи ситуацията между отношенията на България и Северна Македония, можеше да предвиди, че тази среща нямаше да даде някакви конкретни резултати", заяви директорът на института за исторически изследвания при БАН проф. Даниел Вачков пред "Денят ON AIR". 

Той сподели, че има някакви очаквания, че като се отричат всякакви политики, ще отречем и това, което е в българо-македонските отношения и това, че България наложи вето. Той припомни, че партиите са дали заявка, че по отношение на историческия спор с РСМ няма да има отстъпки. 

"Тези отношения се градят върху договор, заложени са доста конкретни изисквания и би било доста грубо и неадекватно да се неглижират нещата, които са заложени там и да се даде зелена улица. Като член на комисията между България и Северна Македония по историческите въпроси, се опасявам, че ситуацията е стигнала в един такъв етап, че трудно може да се намери едно бързо решение", уточни още проф. Вачков.

Директорът на института за исторически изследвания при БАН е категоричен, че основният проблем между България и РСМ е спорът за историята - двете държави нямат икономически или териториални спорове. 

"Този спор е много отдавна и не влизаше в открит обществен дебат и дневен ред, но всички знаеха, че това е основен проблем. Има една много груба кражба на нашата история и чрез нея се гради един друг исторически разказ", отбеляза още той за Bulgaria ON AIR. 

Проф. Вачков добави, че антибългаризмът е станал един от основните елементи на македонизма. 

"Когато искаш да се обособиш като отделна общност, ти си най-враждебен към тези, които са ти най-близки и на практика те застрашават. Говорим за това дали РСМ може да влезе в ЕС с една национална идеология, в която има елементи на антибългаризъм, с една идеология, която се гради на враждебност към една държава членка", отбеляза проф. Вачков.

Той е категоричен, че ако приемем техния вариант за историята, се отказваме от нашия.

"ЕС казва РСМ да започне час по-скоро преговорите, но трябва да се решат двустранните проблеми. Трябва да се има предвид, че ръководството в Скопие не бива да преувеличава възможностите, че може на България да се окаже натиск", обясни проф. Вачков. 

Той отбеляза, че натискът може да бъде само дипломатически и никакъв друг. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК