Въпреки случая с индийския щам на Ковид-19 у нас - няма да затягат мерките

Според експерти и лекари единственият отговор е ваксинацията

17.06.2021 | 19:21 Редактор: Жаклина Иванова

Първи случай в България на индийския вариант на коронавируса. Пробата е взета на 21 април в плевенската университетска болница "Д-р Георги Странски", а две седмици по-късно от Националния център по заразни и паразитни болести потвърждават, че установеният вариант е нов в България. Това вече е потвърдено и от международната генна банка. Здравните власти успокоиха, че няма място за паника и засега мерките няма да се затягат.

"Не съм изненадан. Възможно е да има други случаи, трябва да се секвенира, за да се докаже", каза д-р Стойчо Кацаров. 

Пациентът е чужденец, между 20 и 30-годишен. Не е декларирал пътуване в чужбина. Имал температура, задух и болки в гърдите, лекува се у дома. Засега здравните власти не обмислят да въвеждат специални ограничения в града, но ще бъдат проучени контактните на заразения. И макар засега единствен случай, ако се стигне до бързото разпространение на делта щама, ще трябва да се затегнат мерките у нас. 

"Няма нужда от паника, но нека бъде предупреждение. Мерките, които са сега, са сред най-либералните", добави той.

В редица страни в момента има епидемия от щама, който беше засечен първо в Индия и срина здравната система на страната. Във Великобритания вече 90 на сто от всички нови случаи са на т.нар. Делта вариант.

Случаите на заразени с него нарастват и в Германия, разказва българският лекар на първа линия д-р Стоян Монев. 

"В сравнение с миналата седмица обаче има два пъти нарастване на Делта варианта - другата седмица може да имаме над 10%. И така расте разпространението на индийския вариант. Той е смятан за 40 на сто по-заразен от обичайната форма на вируса. Той е още по-заразен от британския, леко по-смъртоносен и със сигурност ще се разпространи там, където няма ваксинално покритие. И започва като типична настинка. Не всички имат кашлица, по-голямата част от хората кашлят, имат температура, загубата на обонянието остава. Това, което трябва да кажем за смъртността е, че не ни е известна, защото в Индия по-малко от всеки десети може да се тества", уточни той.

Според експерти и лекари единственият отговор е ваксинацията.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК