Министър Кацаров: От 21.04 до 17.06 - защо НЦЗПБ съобщи за индийския вариант толкова късно?

Разпореди на ръководството на НЦЗПБ да му докладва за цялата налична информация 

17.06.2021 | 14:35 Редактор: Тодор Петров

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров разпореди на ръководството на НЦЗПБ да му докладва лично за цялата налична информация във връзка с оповестения днес случай на пациент с Делта варианта (известен като индийски вариант - бел. ред.) на Ковид-19. 

Министър Кацаров иска изясняване на всички факти и обстоятелства - кога е взета пробата, какво епидемиологично проучване е направено, защо е отнело толкова време изследването на пробата – от 21 април до 17 юни, кога е постъпила в НЦЗПБ, кога е изпратена в чужбина, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Според здравния министър, заради високия риск за общественото здраве е недопустимо толкова дълго време след вземането на пробата да бъдат публично обявени резултатите от нея.

По-рано днес от НЦЗПБ съобщиха, че в проба от временно пребиваващ в страната пациент от Плевен е открит именно индийският вариант на коронавируса.

Снимка: Министерство на здравеопазването

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
национална сигурност
преди 2 години
По-големият проблем е, че вариантът е открит по случайност! Колко още се е разпространявал в МУ-Плевен, никой не знае! Ами в останалите университети, в които учат чуждестранни студенти? В Германия всеки може да се тества безплатно в центровете веднъж седмично. Работодателите осигуряват предпазни средства. У нас, всичко е само на думи. Сигнализирай за неуместен коментар