Индийският вариант на коронавируса е засечен при пациент в Плевен

Изследван е в болницата с оплаквания от температура, задух и болки в гърдите

17.06.2021 | 11:13 Редактор: Юлия Христова
Индийският вариант на коронавируса е засечен при пациент в Плевен

Проба от временно пребиваващ в страната пациент, изпратена от УМБАЛ "Д-р Георги Странски" – Плевен на 21 април, беше секвенирана в Националния център по заразни и паразитни болести на 5 май. Проведеният геномен анализ не е показал принадлежност към познатите варианти на коронавируса.

След депозирането на пробата в международната генна банка GISAID и повторен анализ, проведен през месец юни, е установено, че се касае за (Делта) вариант на коронавируса, или т.н. Индийски вариант.

Пациентът е мъж във възрастовата група 20 - 30 години от гр. Плевен. Изследван е в спешното отделение на УМБАЛ "Д-р Георги Странски" – Плевен с оплаквания от болки в гърдите, повишена температура и кашлица. Диагностициран е с Ковид-19 и е насочен за домашно лечение. Мъжът не е декларирал пътуване в чужбина, информират от МЗ.

НЦЗПБ информира, че през месеците април и май са секвенирани общо 34 проби от област Плевен, при които не е открит друг случай на B.1.617.2 (Делта) вариант.

НЦЗПБ продължава да наблюдава разпространението на SARS-CoV-2 в страната с акцент търсене на варианти с ускорено разпространение, променена вирулентност и имуногенност, които са с повишено значение за общественото здраве.

Министерството на здравеопазването призовава гражданите да се ваксинират срещу Ковид-19, защото ваксините са единственото средство за предпазване от вариантите на коронавируса. Колкото повече са ваксинираните хора, толкова по-малка е вероятността за следваща вълна в страната.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

3
1 rate up comment rate down comment 0
бг смешки
преди 3 месеца
ВИРУСА МУТИРА така че нищо ново . всеки вирус мутира на определено време . проблемът е че ваксините няма как да са ефективни срещу такива вируси ! пълни измислици на фармацевтичните компании е това че ваксините могат да бъдат ефективни ... Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 месеца
Всякакви щамове се навъдиха Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 3 месеца
Ай, ай, ай...да не ни обявят за държава с висок риск сега? Сигнализирай за неуместен коментар