Служебният кабинет: Безконтролни разходи! Заварихме блато, върнахме нормалността

Кабинетът, назначен от Румен Радев, представи работата си до момента

15.06.2021 | 14:00 Редактор: Десислава Атанасова

Системен безпорядък и липса на правила по време на предишното управление - това са открили от служебния кабинет за един месец. Кабинетът, назначен от Румен Радев, представи работата си в секторите, която определи като ''връщане в нормалността''. 

Започнало преди месец в хаос, правителството влязло в служба, за да върне държавата към нормалността. 

"Колкото повече работим и се заравяме в съответните сектори, намираме нещо повече от хаос - системен безпорядък и липса на правила. Метафора на това, което заварихме, са затревените и източени язовири, дори култура, селско стопанство са обрасли с такива негативи", заяви служебният премиер Стефан Янев.

Негативи доведоха и до поредната рокада – този път в Агенцията по вписванията, чийто директор Габриела Козарева ще бъде отстранена след  отказ да впише новото ръководство на болница "Лозенец", с който забави процедурата по смяна на директора на лечебното заведение.

"Очевидно е, че настоящият директор на Агенцията по вписванията не иска да работи по прозрачен начин и по начин, който е в интерес на хората. Някакви други мотивации вероятно има в нейната работа", подчерта Янев.

Желанието за прозрачност на вота наложила и рокадите по върховете на вътрешното министерство. 

"Какво съм забелязал аз: Че не са разкрити престъпления от представители на управляващата партия. Има няколко дела от други партии. В една служба на МВР, в която е извършена проверка, са открити лозунги на ГЕРБ. Една компютърна конфигурация няма ГЕРБ, ББ. И така лозунгът Работа, Работа, Работа - вие сте достатъчно интелигентни, посочи вътрешният министър Бойко Рашков. 

Критики към службите за сигурност Рашков отправи и относно казуса с подслушването.

 "Тези действия са били предприети от спецоргани, на които на парламента не му стигна времето, проследяване са граждани, протестиращи", допълни още той.

Злоупотреби служебният кабинет е открил и във финансовото министерство. 

"Липса на контрол. Липса на всякаква заинтересованост към гражданите. Тези пари бяха харчени безконтролно. Видяхме системно несъбиране на данъци към НАП. Вместо да се използва законът за обществените поръчки, се използвали безкасови операции", подчерта Василев.

 Безконтролни разходи имало и в икономиката.  

"Имаме похарчени пари без обществени поръчки. Пет пъти цената на транспорт и 2 пъти цената на бетон", посочи министърът на икономиката Кирил Петков. 

"За съжаление един от министрите стана метафора на това, което заварих  - затревените язовири", допълни Янев.

Икономическият министър е разпоредил всички готови язовири след ремонт да бъдат въведени в експлоатация. А здравният – лимитите на болниците да отпаднат. И в здравето кабинетът откри пробойни.

"Ние не заварихме нито едно проучване, нито план за диагностика", обясни здравният министър Стойчо Кацаров. 

Брифингите по министерства за промени и политики ще продължат и в следващите дни.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
А дано този път управляващите са по-компетентни и достойни... Сигнализирай за неуместен коментар