Емил Хърсев: Държавните дружества да се въздържат от контакт с фирми от "карантинния списък"

Ако списъкът със свързани фирми е публичен, щетите ще бъдат по-малко смята финансовият експерт

14.06.2021 | 21:38 Редактор: Елеонора Танева

БНБ започна блокиране на сметки и налагане на запори по закона "Магнитски", списъкът със свързани фирми вече расте.

"Списъкът е по-скоро карантинен, неправилно го определихме като "черен списък". Включените в него не са задължително нарушители или престъпници, но са поставени под наблюдение, докато се прецени как да се постъпи с техните активи", коментира финансовият експерт доц. Емил Хърсев в студиото на "Денят ON AIR".

"Мерките, които са наложени по закона "Магнитски", са основание за преразглеждане на отношенията на финансовите институции по цял свят спрямо лицата и свързаните с тях по американското законодателство", каза доц. Хърсев. 

Той уточни, че всяка банка, ако иска да извършва разплащания в долари, когато се регистрира, подписва споразумение да спазва ограничителните мерки. 

"Когато има такива ограничителни мерки, банката ги прилага - прекратява отношенията с тези лица, за да продължи да работи", подчерта финансовият експерт. 

Според него, ако по някакъв начин българското законодателство трябва да приложи пряко американското, трябва да има законодателен акт за това. 

"Хубаво е да има по-ясна законодателна рамка за това докъде могат да достигнат ограниченията и какъв е редът за защита срещу неправомерно приложение на ограничителни мерки", каза Емил Хърсев пред Bulgaria ON AIR.

Хърсев е категоричен, че българските банки трябва да прекратят отношенията си с тези клиенти, в противен случай ще получат глоби за това, че са нарушили задължението към американската държава.

Той се съгласи с призива на служебния финансов министър държавните фирми да се въздържат от контакт с фирмите от "карантинния списък". Доц. Хърсев уточни, че законът не действа със задна дата.

"Назад ние установяваме свързаността, но ограниченията ще се прилагат за бъдещи, а не за минали сделки", заяви финансовият експерт.  

Той подчерта, че е добре да има ясен "карантинен списък", за да бъде вредата по-малка. 

"Не са много фирмите от списъка, които са изпълнители по обществени поръчки - вероятно те няма да са в състояние да ги изпълнят, което би довело до прекратяване на договорите", уточни Емил Хърсев.  

Според него оповестяването на фирмите в този списък не би било противоконституционно и няма да ограничи техните права. 

Хърсев е убеден, че Българската банка за развитие е необходима на държавата за прилагане на финансовата политика, но не би трябвало да се ограничава да работи по по-мащабни проекти, като спазва приоритета за подпомагане на малкия среден бизнес, но не пряко. 

Той не изключва рокади в ръководството на ББР, тъй като всяко правителство има право да смени своите представители в съответните институции. А служебното правителство има правомощията на всяко редовно правителство. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК