Напрежение заради отпадни води: В с. Николово се притесняват от зарази

РИОСВ-Русе също са сигнализирани за проблема, предстои проверка и от тяхна страна

14.06.2021 | 19:31 Редактор: Юлия Христова

Напрежение в русенското село Николово, заради изхвърляне на биологични отпадъци в рамките на населеното място. Проблемът се появява след почистването на коритото на река Сараджийска, а местните се притесняват от зарази.

Блато от фекални и отпадни води. Това е гледката, която се намира на метри от къщите в село Николово.   

Наша проверка установи, че голяма част от къщите незаконно са отвели отпадните води от ямите си в реката. Проблемът се появява, след като община Русе е възложила обществена поръчка за почистване на реката на частна фирма, която събира отпадъците от коритото и ги изхвърля нерегламентирано в регулацията на селото.  А местните вече се притесняват от зарази.  

"В тая бара има всякакви мизерии, като почнете от химикали, пранета, фекалии и чудесии… Аз също съм си прекарал незаконно, защото имам в нас 7 ями, които са пълни. И няма накъде. Трябва да го пусна по улицата ли? Как да стане?", посочи Сашо Ангелов. 

Проектът за почистване на река Сараджийска е на стойност 130 000 лева и включва изхвърляне на отпадъците в регламентирани за това площи. От фирмата- изпълнител не отговориха на запитването ни. Но започват проверки.   

"По договор се хвърля пръст, тръстика и храсти и дървета, които трябва да се почистят в депо до 5 км. от мястото на реката. След като е почистено коритото, излизайки този втори проблем, че може би има такова отвеждане, което е нещо ново, аз не живея там, не го зная, ще възложа проверка", заяви кметът на Община Русе Пенчо Милков. 

РИОСВ-Русе също са сигнализирани за проблема, предстои проверка и от тяхна страна.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
.
преди 2 години
Елементарно решение бе пичуи! Хвърляте по 10 калъпа мая за хляб навътре във всяка тръба и веднага след това сипвате кофа-две пръст с багера! Всеки вързан към вска подобна тръба мнгоо бързо сам ще си прекъсне връзката с нея! :) Сигнализирай за неуместен коментар