Ще има ли равнопоставеност между пациентите, ако отпаднат лимитите на болниците?

Лимитите са наказание за добре работещите болници, твърди министър Кацаров

14.06.2021 | 19:00 Редактор: Елеонора Танева

Реформа в здравеопазването предлага служебният министър д-р Стойчо Кацаров. Според него трябва да се промени начина на заплащане на дейността на болниците. Целта е да се подобри лечението на пациентите и те да бъдат равнопоставени. Според министър Кацаров лимитите за болниците трябва да отпаднат, тъй като отнемат правото на пациентите за избор на лечебно заведение. 


"Лимитите са нещо, което беше въведено 2015 г., няма данни да е подобрило медицинската помощ. Напротив - предизвика неизплатени задължения на голяма част от болниците.Този модел с лимити не може да работи. В много болници осъдиха НЗОК. На практика лимитите са наказание за добре работещите болници", аргументира се здравният министър.

От частните болници подкрепят такава промяна. 

"Въвеждането на лимитите беше едно от най-лошите неща, които се случиха в българското здравеопазване. Ние виждаме, че през годините всички болници, включително и държавните, и университетските, изпитват много остър дефицит. Въвеждането на лимит значи: "ние ще ви лекуваме дотам, където ни отпуснат средства, а оттам нататък - резултатите са ясни - българската нация е една от най-умиращите в света", каза Иван Колчаков от УМБАЛ "Софиямед".

С отпадането на лимитите обаче трябва да се осигури строг контрол по разходването на средства от болниците, посочват от Българската болнична асоциация, тъй като до сега контролът се осъществяваше именно чрез тях. 

"По-скоро трябва да се върви в плоскостта правилен контрол върху системата, а от друга страна - там, където има пациенти, това означава, че тези пациенти са получили добра услуга в лечебното заведение и няма причина да има лимит на тяхната дейност", обясни  адвокат Свилена Димитрова от Българската болнична асоциация. 

Обсъжда се и въвеждането на коефициенти на медицинските услуги или здравната каса да плаща повече за лечението на хората с придружаващи заболявания или за по-възрастните пациенти. 

"Не трябва, когато дойде един човек да се каже: "Той е болен, има сърдечна недостатъчност, ще го гледа само кардиолог". Да, обаче ако той има диабет, не добре контролиран, се налага консултация и с друг специалист, за да се промени лечението. Тогава се удължава и престоят, защото няма как в рамките на минимален престой от 3 дни да успееш да свършиш всички неща", заяви директорът на МБАЛ „Юлия Вревска“ Димитър Димитров.

Предложенията може да станат факт едва в началото на следващата година.

Подробности вижте в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК