Д-р Ваня Нушева: ЦИК е поставена в ситуация да спасява изборите

Все още не е ясно ще има ли достатъчно машини

10.06.2021 | 23:00 Редактор: Калина Донкова

Все още не е ясно ще има ли достатъчно машини за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 11 юли. От Централната избирателна комисия обявиха, че втора фирма е предложила да достави машини за вота.

До тук се стигна след провал в преговорите със "Сиела Норма", която досега единствена обезпечаваше машинното гласуване у нас.

ЦИК разполага с 9600 устройства. За да бъде организиран и проведен спокойно изборният процес обаче са необходими още 1500. Това обясни в предаването "Директно" изборният експерт д-р Ваня Нушева.

По думите ѝ има няколко ключови момента, които са от особено значение. Държавта трябва да има добственост върху машините, права да актуализира софтуера и да бъдат проведени ефективни обучения на секционните избирателни комисии.

Според Нушева ЦИК е поставена в ситуация да спасява парламентарния вот.

Тя определи като твърде амбициозно организирането на машинното гласуване в секциите в чужбина. Причините - кратките срокове и броя на необходимите устройства. 

На тези избори извън страната ни се очаква да има над 800 секции. До момента  са подадени над 45 хиляди заявления от наши сънародници.

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК