Заради Ковид-19: МЗ предлага 131 лечебни заведения за допълнително финансиране

В списъка са включени държавни и общински лечебни заведения

11.06.2021 | 10:08 Редактор: Елеонора Танева
Заради Ковид-19: МЗ предлага 131 лечебни заведения за допълнително финансиране

131 лечебни заведения ще бъдат предложени за допълнително финансиране по процедурата "Мерки за справяне с пандемията“ на Оперативна програма "Региони в растеж“ 2014-2020, информират от Министерството на здравеопазването.

Целта на финансирането е подкрепа за здравната система в страната при възникване на кризисни ситуации. Средствата ще се използват за инвестиции в продукти и услуги. 

Това ще даде достъп до качествено лечение и развитие на телемедицината, повишаване качеството на медицинската помощ и преход към цифровизация на здравното обслужване. Ще се поддържа готовността на лечебните заведения за болнична помощ, които са държавна и/или общинска собственост за посрещане на нови заплахи от разпространение на инфекциозни заболявания.

Разработени са критерии, на базата на които е определен списъкът с лечебни заведения. Сред тях е дали през последните 6 месеца там са лекувани пациенти с ковид по НЗОК, дали има създадена ковид клиника или отделение.

Всички 131 лечебни заведения за болнична помощ са разпределени в три групи, в зависимост от това каква медицинска апаратура ще бъде закупена.

Група I включва лечебни заведения с разкрити структури по инфекциозни болести и/или спешна медицина;

Група II – специализирани болници за активно лечение по белодробни болести и специализирани болници за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания;

Група III – МБАЛ и СБАЛ в труднодостъпни и/или отдалечение райони, без инфекциозно отделение и/или спешно отделение, които отговарят на допълнителни критерии.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
bg smeshki
преди 2 години