Министър Кацаров: Отказът на Агенцията по вписвания излиза извън нейните законови правомощия

До назначаване на ново ръководство в "Александровска" се стигна след като бяха установени загуби за близо 70 млн. лв.

09.06.2021 | 18:53 Редактор: Жаклина Иванова

Министерството на правосъдието проверява дали е имало натиск върху длъжностните лица в Агенцията по вписвания, вследствие на който те са отказали да впишат новото ръководство на "Александровска болница" и болница "Лозенец". До действията се стигна след призив на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

До назначаване на ново ръководство в "Александровска болница" се стигна след като бяха установени загуби за близо 70 млн. лв. Агенцията по вписванията обаче отказа да впише новото ръководство. Агенцията излезе с официална позиция, че е даден отказ, защото в един и същ документ се твърди, че е проведен конкурс за ново ръководство, а също, че вписаните членове се назначават за срок до провеждане на конкурс. 

"Невъзможно е без провеждане на конкурс да бъдат определени нови членове. Това е част от мотивите по конкретната преписка. Посочен е вторият мотив, който е формален мотив и е лесно преодолим", заяви заместник-министърът на правосъдието Иван Дерменджиев.

В болница "Лозенец" ръководството бе сменено след разкрития за нарушения в извършваните трансплантации. Директорът на болницата проф. Любомир Спасов обжалва в съда освобождаването си и с това спря регистрацията на новия съвет на директорите. Позицията на Агенцията по вписванията е, че регистърното производство е спряно до приключване с влязъл в сила съдебен акт. 

"Там, според мен, няма проблем, който бъде проблем на Агенцията. По-скоро обръщам внимание на колегите съдии, че трябва много прецизно да преценят дали се касае за административни актове или за решение за едноличен собственик на капитално търговско дружество", уточни още Дерменджиев.

Правосъдното министерство проверява Агенцията по вписвания. До това се стигна след като здравният министър отправи призив.

"Отказът на Агенцията да го направи излиза извън нейните законови правомощия. Какво се опитват да ни кажат- ние сме недосегаеми, правим всичко безнаказано, не можете дори да ни смените", отбеляза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Според зам.-министъра на правосъдието Иван Дерменджиев в Агенцията по вписвания са установени проблеми и скоро предстои да бъдат представени публично.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК