fallback

Давид Леви: Нетаняху има интерес този мандат да издържи, за да може да се кандидатира отново

Във външнополитически план промяната няма да бъде голяма, подчерта той

08.06.2021 | 21:42 Автор: Десислава Атанасова

Край на ерата Нетаняху - ще успее ли "правителството на промяната" в Израел? 

"Не може да се нарече край, докато не изпее дебелата дама. Не може все още да се обяви край на ерата Нетаняху. Гласуването днес беше обявено за неделя". Това заяви заяви в предаването "Денят ON AIR" анализаторът Давид Леви. 

И допълни, че арабите, които живеят в Израел, са пълноправни граждани. Те са около 20% и за първи път ще бъдат част от управляващата коалиция, а това било "много добър сигнал".

Според Леви, опитите за слагане на край на ерата Нетаняху продължават с много неизвестни. 

"Тръмп го каза за изборите в САЩ, Нетаняху за Израел, той го копира, той се опитва да се изкара жертва, той е цар на манипулациите", допълни събеседникът на Ганиела Ангелова.

И обясни каква ще е промяната за Израел след избора на нови управляващи. 

"Това ново правителство  - от 36 министрите стават 28, някакъв прогрес е. Мандатите ще са по година и половина, все едно има двама министър-председатели. Много различни са партиите от тази коалиция, но и обединени около много общи задачи. Може би ще има проблеми, наистина палитрата е много различна. Но ги обединява необходимостта от успокояване на обществото. Тази сложна коалиция е подкрепена от сериозни техники и методи, от които можем само да се учим. Нетаняху има интерес този мандат да издържа, за да може да се кандидатира отново", категоричен е той.

Във външнополитически план промяната няма да бъде голяма, подчерта Леви.

"Ясни са посланията на Вашингтон - не може да де очаква голяма промяна. Има топло сътрудничество със САЩ, няма причина да се охлади. Те казват - "не подкрепяме Нетаняху, а подкрепяме Израел", посочи той.

 Относно конфликта с Палестина, Леви е убеден, че е на дълбоко религиозна основа.

"Там хората на по-ниски нива се разбират чудесно. Конфликтът е на политическо и религиозно ниво. Стремежът на терористичната организация "Хамас" е: "Израел ще съществува, докато не бъде унищожена", заяви Леви. 

И допълни, че се съмнява да се стигне до пети пореден път на избори, тъй като "те биха били пагубни".

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  

 

 

fallback
Още от Свят
fallback