Скандални са нарушенията при малките матури за четвъртокласниците

Ще бъдат наказани директори и квестори, без последствия за учениците

08.06.2021 | 19:02 Редактор: Тодор Петров

Скандал с малките матури. Директори на училища и квестори ще носят дисциплинарна отговорност за подменени диктовки на националното външно оценяване по български език и литература за четвърти клас. В 5 училища в страната на учениците не е пуснат изпратеният от МОН аудиофайл, а са диктувани други текстове, съобщиха от Министерството на образованието.

За първи път тази година диктовката на четвъртокласниците не се четеше от учител, а беше пуснат аудиозапис. След проверката на всички над 57 хил. работи са открити около 90 теста, които съдържат диктовки с текст, различен от този на аудиофайла, изпратен от образователното министерство. 

Затова ще бъдат наказани директори и квестори, но за самите деца последствия няма да има.

"С ясното послание, че децата няма да бъдат ощетени и работите им ще бъдат оценени, като се прави критерий спрямо съответния текст за диктовката. И на второ място - ясно послание към всички, които организират и провеждат национално външно оценяване. Те носят отговорност за това да бъде проведено качествено и да не бъде нарушен интересът на учениците", заяви зам.-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова. 

В столичното 159 ОУ "Васил Левски" изпитът в една от залите е проведен с аудиодиктовка на издателство, а не с текста от МОН. Според ръководството на училището квесторът е допуснал грешка, която е установена още в деня на матурата. 

Работите на всички ученици, които са писали по различни диктовки от тези на МОН, няма да бъдат дисквалифицирани, защото вината не е на децата.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК