Българските сертификати за ваксинация са съвместими с ЕС

Новите правила за емигранти във Великобритания

07.06.2021 | 15:00 Редактор: Таня Харизанова

В предаването Брюксел 1“ говори проф. Андрей Чорбанов от Института по микробиология към БАН по темата за новите европейски COVID - сертификати, какво трябва да знаем за тях, какво става с българската ваксина срещу коронавируса и как ще пътуваме това лято. Ето подробностите:

„Европейската комисия прави така, че да принуди хората, макар и не директно, да бъдат масово ваксинирани, тъй като това е най-лесният начин да се получи този сертификат. Какво искам да кажа, веднъж когато човек бъде ваксиниран, той няма да бъде тестван, не може да бъде проверяван и така нататък. Аз много пъти съм казвал, че между 3 и 5 процента от хората не реагират. Както на вирус, така и срещу ваксина. Така че, между 3 и 5 процента от хората няма да бъдат защитени, независимо от ваксинацията, но въпреки всичко те ще бъдат със свободен достъп до друга страна. А всички прекарали заболяването, които са под същия знаменател и също са защитени от вируса, трябва да доказват, че са защитени, правейки си отрицателен PCR или съответно тест за антитела, който е също в границата на безсмислието. Защото антителата присъстват в един кратък период и то във време, когато човек е провокиран при среща с този вирус. Те са маркер, че това се е случило. Антителата не са това, което ни пази. След една седмица може да нямате антитела, защото ако нямате нужда от тях, организмът не ги продуцира. Обаче във вас има клетки, които са готови да произведат тези антитела и клетки, които унищожават заразените с вирус ваши клетки. Те са нещото, което ви защитава. Само че този тест е доста по-скъп, отколкото теста за антитела. Въпросът е, че той е определящ. Той е за клетъчна активност, но за съжаление, струва доста повече пари. Ако бъде масово прилаган, много хора ще трябва да изберат дали да си направят PCR, което ще е по-евтино или да си направят този тест, за да знаят, че са защитени в някакъв период“, каза в предаването проф. Андрей Чорбанов.

Според него, цената на този тест зависи от лабораториите и има няколко нива, на които трябва да се прави. За да бъде абсолютно специфичен, той би струвал няколкостотин лева, но в момента се прави на доста по-малка сума, но е по-скъп от PCR-а. „Примерно, човек като мен предпочита да си направи PCR и да плати сумата, пътувайки по този начин, макар и ограничено. Би трябвало сертификатите да бъдат унифицирани с европейските. Европа показа какъв трябва да бъде сертификатът. Той трябва да съдържа този уникален код, с който да се увери, че това е реален документ, но трябва да съдържа едно от трите неща – или доказателство, че човек е ваксиниран или PCR тест, или да се докаже, че този човек има високи нива на антитела. Личният лекар може да докаже единствено, че човек е ваксиниран, защото той прави ваксинацията. В случая с ваксините е ясно, че ги прави личният лекар. Би трябвало и личният лекар, въз основа на документ за антитела, да може да издаде такъв сертификат. Би следвало да има един стриктен протокол от държавата, тъй като нещата са много динамични. Европейската комисия преди няма и две седмици показа по какъв начин трябва да изглежда сертификатът. Би следвало служебното правителство да направи протокол как да бъде издаван този сертификат. Тук има още един деликатен въпрос, който е важен. Европейската комисия съветва всяка държава да прецени дали да приема на територията си хора, които са ваксинирани с ваксини извън тези, които са регламентирани от Европейската комисия. Иначе казано, ако човек е ваксиниран някъде по света с ваксина, която не е преминала през одобрение на европейските лабораторни органи, съответно този човек би следвало да не може да влезе. В това число влизат страшно много ваксини, включително руските, много от китайските. Те не са одобрени официално и всяка една държава следва сама да прецени“, коментира проф. Чорбанов.

В Турция, с която имаме постоянен обмен, са масово ваксинирани с китайската ваксина, която също не е одобрена. Има и хора от трети страни. Дори българи, които работят или живеят в чужбина, решавайки да се приберат, те могат да не бъдат одобрени. „Прекаленото ваксиниране никога не е било препоръчвано. Трябва човек да бъде ваксинират точно толкова, колкото е необходимо. Имаме и положителни, и негативни варианти. Лично за мен, Съединените щати са изключително лош пример, защото там ваксинации има страшно много срещу страшно много неща, повечето, от които не се правят в Европа. Смята се, че това е прекалено много. Ваксинацията е много добър вариант за много заболявания и това е спряло разпространението на много заболявания по света, но не трябва да се прекалява. Хора, които разбират професионално от ваксинология и имунология трябва да седнат и специално да обсъдят този проблем, за да се стигне до специфично решение, което не трябва да е административно, а научно и в последствие да бъде облечено в административна форма. В момента подходът е по-скоро обратен“, смята проф. Чорбанов.

Има много неотговорени въпроси от типа, подчертава експертът, като дава примери: „Защо хората, които са прекарали заболяването, за които е научно доказано, че имат имунитет, защо тези хора трябва също да бъдат тествани, а просто въз основа на епикризата от заболяването си да получат сертификат. Например, ако един човек е прекарал лека форма на вируса и по никакъв начин не го е доказал това нещо, естествено, че ще трябва да направи някаква форма на тест, за да докаже, че той е защитен. Но за хора като мен, които са прекарали заболяването в болница и имат документ, там това не би следвало да се прави и би трябвало да има механизъм, с който тези хора да имат сертификат без да се налага постоянно да доказват. Огромна част от прекаралите вируса през март и април миналата година, продължават да имат имунитет и няма да се разболеят отново. Но не е решено административно какво да се случва с този голям процент хора, които доказано са прекарали заболяването. Изисква се или единият или другият тест. Само антителата са достатъчни“, категорично е мнението на проф. Андрей Чорбанов.

В предаването „Брюксел 1“ включваме по скайп и Нишан Джингозян, служител в кметство Брент в Лондон. Той коментира новите правила за емигранти във Великобритания, проблемите за гражданите на ЕС без статут на уседналост, дава съвети към българите на Острова, обяснява какви права и задължения ще имат след Брекзит. Ето подробностите:

„Основният проблем, пред който са изправени българските граждани във Великобритания след Брекзит, е придобиването на нов имиграционен статут. Срокът за кандидатстване е краят на този месец, 30 юни. До март месец тази година, 284 000 българи са кандидатствали и са придобили този статут, а в момента предполагаме, че общата бройка е над 300 000. проблемите са свързани основно с това, че това е дигитална апликация и за да кандидатстваш, и за да можеш да докажеш своя статут, защото това са две различни процедури, са необходими определени компютърни умения, достъп до техника, владеене на английски език, познания за самата процедура. За огромно съжаление, това е препятствие пред една огромна част от българите във Великобритания в момента“, казва Джингозян.

„Абсолютно това е препятствие пред хора, които са с по-нисък образователен ценз, възрастни хора, инвалиди, хора, които нямат достъп до интернет. Но огромният проблем е неяснота по процеса за получаване и доказване на този статут. Гражданите няма да получат физически документ или виза в техния паспорт, която да доказва техния нов имиграционен статут след Брекзит. Единственият начин да го докажат е чрез системата на Вътрешното министерство на Великобритания. Системата генерира един код, който се изпраща в институцията, която изисква от вас доказателството. Не е трудна тази процедура, но както казах, изисква определени умения, за да се направи коректно и да се получи потвърждение за този нов имиграционен статут“, продължава експертът.

„Има разяснителна кампания, която се води във Великобритания от страна на локалните кметства и някои организации, които са получили финансиране от министерството на вътрешните работи на Великобритания. Аз мисля, че в България трябваше да бъде подета една информационна кампания от българските институции, с подкрепата на медиите в България, която да стигне до гражданите на България във Великобритания, защото не е тайна, че една голяма част от тях гледат български медии, интересуват се от това, което се случва в България и тази информационна кампания щеше да бъде много по-ефикасна, ако беше подета от българските институции и медии“, препоръчва Джингозян от Лондон.

„Според мен Външно министерство трябваше да отпусне една допълнителна помощ на посолството в Лондон. Посолството на Лондон не разполага с капацитета да обслужва общност, която е с капацитета на град Варна. В това посолство работят примерно 10-15 човека. Представете си, един град с размерите на Варна, обслужван от администрация с размери от 10-15 човека. Това е абсолютно невъзможна мисия. Освен това, българската общност във Великобритания не е концентрирана само в Лондон. Тя е и в Северна Ирландия, в Шотландия и в Северна Англия, и така нататък. Тя е разпръсната. Беше необходимо предоставянето на много по-голям финансов и човешки ресурс, който да подпомогне екипа на посолството в Лондон“, обяснява събеседникът.

„Има почти три седмици до 30 юни. Аз на първо място бих отправил отново призив към всички българи, или поне към тези, които гледат това предаване в момента. Моля, кандидатствайте по тази система, опитайте се да подсигурите вашия нов имиграционен статут във Великобритания. Ако не го направите, няма да имате достъп до никакви услуги във Великобритания – няма да може да пътувате, да работите, да ползвате здравната система, осигурителната система на държавата, да наемате жилище и така нататък. Училищата и локалните кметства във Великобритания получиха много стриктни инструкции от МнВР на Великобритания. Според тези инструкции, всяко училище или локално кметство, което изпитва съмнения, че дадено дете или неговите родители не притежават този нов имиграционен статут, са длъжни да уведомят властите, а те според закона са длъжни да реагират в рамките на 48 часа. Не мисля, че ще бъдат депортирани хиляди българи, но това е една съвсем реална възможност“, дава подробности Нишан Джингозян.

Той смята, че този път опашките по изборите ще бъдат по-малки. Над 80 секции ще бъдат открити във Великобритания, като голяма част от тях ще бъдат в Лондон. „Това в голяма степен ще улесни гласуването на българските граждани“, коментира от Лондон Нишан Джингозян.

Целите интервюта гледайте във видеото!