Румен Христов, СДС: „Внимавай какво говориш по телефона“- тази мантра омръзна

Предстоят разследвания по закона „Рико“, прогнозира той

07.06.2021 | 15:00 Редактор: Таня Харизанова

Как ще се отразят на имиджа на България наложените санкции от САЩ по закона „Магнитски“? „Това е едно подсказване, че ние трябва да бъдем много по-активни в борбата с корупция от една страна, от друга страна това, което ще се случи с България от гледна точка на имиджа. Мисля, че от това, което успях да проверя, в Китай са четирима, които са наказани по закона „Магнитски“. Ние вече сме в едно от челните места, за съжаление, по този показател. Но сега чета мнения на анализатори, че предстои по закона „Рико“ да има някакви разследвания. Не е добре, хубаво е, че прокуратурата веднага се самосезира“. Това каза лидерът на СДС Румен Христов в предаването „Опорни хора“.

Според Христов, корупцията е едно негативно явление, което не е лесно за доказване. „Макар, че коментираме законодателната уредба в България, трябва да знаем също, че по нашите закони подлежат на санкция не само тези, които се корумпират, но и тези, които корумпират. И в този смисъл тези, които са рекетирани, може би не искат да кажат, за да не бъдат обвинени и те“, добавя лидерът на СДС.

Оценка на посланици не бива да се дава, каза Румен Христов. „Дали беше точно сега моментът, преди избори, не мога да кажа, но това е практика и в други държави. Погледнах, има от Кувейт, има и от други източноевропейски държави. Това не е от днес, този закон е направен с цел, там, където по един или друг начин се нарушават демократичните норми и тези, които могат да реагират, да напомнят. Като те по никакъв начин не са валидни юридически за страната, но говорят за имиджа на тези санкции, както и за имиджа на страната. Юридически последици за тях в България няма, освен това, че им се блокират сметките в долари и не могат да посещават САЩ. Но е лошо за тях, като бизнесмени, да попаднат в този списък“, смята лидерът на СДС.

Той настоява да се каже името на политическия лидер. „Още повече, че тези решения вероятно са взети на базата на солидни доказателства. И тези доказателства, рано или късно, трябва да станат достояние, ако не на широката общественост, поне на специализираните органи. Даниел Митов е един много успяващ млад политик. Аз много го харесвам, така че този избор беше един от правилните избори на политическа партия ГЕРБ. Той има място в политиката, особено в дясната политика, има и натрупан опит, независимо, че е млад. И от това само може да спечели българският политически живот и политическа партия ГЕРБ, включително и коалицията ГЕРБ-СДС“, коментира Румен Христов.

 

Той припомня, че в началото на демократичните промени взаимоотношенията и връзките на демократичната общност тогава са били много по-тесни и силни, но „никога не е имало чак такава груба намеса, няма и сега. Има начини деликатно да ти се подскаже, но в изборите на министър-председател намеса не е имало. Няма и да има според мен“.

Относно скандалите с подслушване на политици, Румен Христов смята, че „следите остават, ако е имало такова подслушване. Законът е регламентирал категорично, че без разрешение на специализирания наказателен съд, не може да има подслушване. И ако някой си е позволил да осъществи такова подслушване, той носи наказателна отговорност. Тоест, ако има подслушване, ти казваш кои са тези, които са били подслушвани, на какво основание и ако те нямат разрешение от специализирания наказателен съд, носят отговорност. Доказателства трябва да има, иначе е едно от поредните хвърляния на бомба в пространството, смята лидерът на СДС.

Той недвусмислено заяви, че „тази мантра и това наслагване на „внимавай какво говориш по телефона“ вече омръзна. Аз смятам, че ние, политиците, не трябва да се притесняваме, че ни подслушват, но не могат да ни подслушват без да бъде разрешено и регламентирано“, категоричен е Румен Христов.

Цялото интервю гледайте във видеото!