Спорът за машините: Ще стигнат ли наличните и колко ще струва доставката им?

Продължава да има разминаване между ЦИК и "Сиела Норма” за цената на допълнителните 1500 машини

06.06.2021 | 18:33 Редактор: Жаклина Иванова

Централната избирателна комисия е готова да проведе изборите на 11 юли само с наличните машини, ако не се договори с фирмата-доставчик
Продължава да има разминаване между комисията и "Сиела Норма” за цената на допълнителните 1500 машини, а двете страни ще седнат на масата за преговори утре.  

Централната избирателна комисия дава 6,5 млн. лева за доставката на машините и всичко, свързано с тях, а от фирмата-доставчик твърдят, че това струва два пъти повече. 

"За този бюджет ние вероятно бихме могли да изпълним всички услуги по софтуерна подготовка, логистика, инсталиране на машини, техническа поддръжка на място, складови дейности и т.н. или пък бихме могли да доставим някакво количество, близо до очакваното от 1500 машини, но не може и двете заедно. Друг е въпросът, че ако ние доставим машините се пита как ще платят за другата по-важна работа - самото провеждане не изборите и дали няма да се удвои бюджетът, но по някакъв непрозрачен начин", заяви изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров. 

"Това е максимална цена, обявена по тази поръчка, преговори могат да се водят с потенциален изпълнител за нейната корекция надолу, на горе - не", коментира говорителят на ЦИК Цветозар Томов. 

Според фирмата ЦИК е определила цената без да се допита до никого.

А колкото повече напредва времето, толкова повече бразилският производител на машини вдига цената, обясни изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров. 
 
"Вероятно от ЦИК очакват ние да ги доставим в България и после пред свършен факт да ни натиснат, но те няма да бъдат доставени в България преди да е сключен договорът", уточни още той.

От избирателната комисия обаче са склонни да водят преговори за изпълнение на част от поръчката. Но ако и този вариант се провали, изборите ще се състоят само с наличните устройства. 

"Към момента има 9600 машини, които ще бъдат използвани. Ако няма допълнителни, комисията ще се справи с тези устройства. За вота в чужбина също", подчерта говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Служебният финансов министър Асен Василев коментира спора за цената на машините пред Bulgaria ON AIR.

"Според мен е неетично това, което се случва", каза той.

С промените в изборния кодекс във всички секции, които са с над 300 избиратели, включително и в чужбина, хартиената бюлетина ще бъде заменена от машини.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
ЗА машинното гласуване съм Сигнализирай за неуместен коментар