ЦИК: Преговори за цената на машините могат да се водят само за корекция надолу

ЦИК проведе експериментално гласуване с машини в три района на София

06.06.2021 | 15:53 Редактор: Жаклина Иванова

Централната избирателна комисия проведе експериментално гласуване с машини в три района на София. Симулацията цели да покаже колко души могат да гласуват с машини за един час и как се справят гласоподавателите. 

В 22-о училище, едно от трите в столицата, в които имаше експеримент, рекордът за най-бързо гласуване се държи от жена - едва 17 секунди. По-бавните гласоподаватели са се справили за над минута. Предстои и мащабна разяснителна кампания за задължителното гласуване с машини. 

В същото време Централната избирателна комисия и фирмата-доставчик на машини влязоха в спор за цената на допълнителните 1500 устройства, които трябва да се купят. От "Сиела Норма" твърдят, че предложените от ЦИК 6,5 млн. лева не са достатъчни, но от комисията посочиха, че няма да има предоговоряне за повече пари. 

"За този бюджет ние вероятно бихме могли да изпълним всички услуги по софтуерна подготовка, логистика, инсталиране на машини, техническа поддръжка на място, складови дейности и т.н. или пък бихме могли да доставим някакво количество, близо до очакваното от 1500 машини, но не може и двете заедно. Друг е въпросът, че ако ние доставим машините се пита как ще платят за другата по-важна работа - самото провеждане не изборите и дали няма да се удвои бюджетът, но по някакъв непрозрачен начин", заяви изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров. 

"Това е максимална цена, обявена по тази поръчка, преговори могат да се водят с потенциален изпълнител за нейната корекция надолу, на горе - не", коментира говорителят на ЦИК Цветозар Томов. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК