fallback

Стаматов: Ученици на море? Надали образователната сфера трябва да спасява туризма

Протестите на родителите са напълно обосновани, смята училищният директор

31.05.2021 | 21:22 Автор: Десислава Атанасова

Край на ротационния принцип в училищата. Всички ученици се върнаха в клас. Как ще се определи кои от тях ще ходят на безплатна почивка, инициирана от служебното правителство?

"По-хубавата новина е, че всички ученици се върнаха в клас. А що се отнася до ваканциите - за мен беше изненада, надали образователната сфера трябва да спасява туризма, не стои много добре. Полярно е мнението в социалните мрежи. Все още няма яснота, не са регламентирани параметрите, вероятно ще тръпнем до последния момент". Това заяви директорът на 119 СУ Диян Стаматов в "Денят ON AIR".

И допълни, че едно голямо училище ще бъде истинско изпитание.

"Аз лично не бих подложил на жребий учениците. Най-вероятно ще се избират по социален критерий, но има много по-важно неща в момента например - намирането на място на всяко дете в детска градина и ясла", каза той.

Стаматов поясни, че в момента се строят 19 градини в столицата, от които 8 ще приключат до края на година. Една от причините, според него, за създалата се ситуация, е предоставянето на сградите на други институции.

"Но тогава този казус не е е бил такъв, не е имало такава концентрация в столицата, скоро това ще се случи и с училищата", категоричен е събеседникът на Ганиела Ангелова.

Родителите биха могли да получават компенсация от 650 лв., ако детето им не е прието в детска градина или ясла, според разчетите на ресорното министерство. 

"Ясно гарантирани са 251 лв. - всички останали са с пожелателен характер. Затова протестите на родители са напълно обосновани", допълни Стаматов.

Относно приема на първокласниците, той успокои, че няма нищо страшно, ако детето не е прието на първо класиране, но подчерта и грешките на родителите.

"Около 4 000 родители са записали само едно желание. Нито един родител не може да си позволи такова нещо. Аз се надявам, че няма да имаме казус. Няма нищо страшно, ако не е приет на първо класиране, има и второ и трето, но трябва да се следи кои са желанията на детето. Критериите винаги са важни", обясни Стаматов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback